Segédletek gyógyszeranyagok forgalmazásához

Szerző: | 2016. szept. 12. | Segédletek

A gyógyszeranyagok önmagukban történő forgalmazásával már többször is foglalkoztunk, a legutóbbi ilyen témájú bejegyzésünkben azt jártuk körbe, hogy hogyan lehet ezeket nem gyógyszerként forgalmazni. A mostani bejegyzésünkben a gyógyszerként történő forgalmazáshoz szeretnénk segítséget nyújtani.

160912-cikk

Gyógyszeranyagok FoNo szerinti dózisa

Valószínűleg minden gyógyszerész számára jól ismert, hogy az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló ESZCSM rendelet előírása szerint gyógyszeranyagokat gyógyászati célra önmagukban vény nélkül csak akkor adhatunk ki, ha az egyszeri kiadásra alkalmas adagot a FoNo meghatározta.

A FoNo szerkesztője, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a dózis meghatározásának feladatát úgy oldotta meg, hogy kiadta az OGYI-P-65-2004. számú módszertani levelet. Ez amellett, hogy meghatározza a kiadható gyógyszeranyagok mennyiségét, magyarázatot ad arra is, hogy számos keresett alapanyagnak miért nincsen FoNo dózisa.

A vény nélkül kiadható gyógyszeranyagok között szerepelnek azok a gyógyszerkönyvi drogok is, melyek önmagukban is alkalmasak lakossági fogyasztásra. Ezek adagjait azonban nem sorolja fel külön a módszertani levél, hanem egy ESZCSM rendelet mellékletére hivatkozik. Ez a rendelet a közvetlen lakossági fogyasztásra szánt hagyományos gyógynövény drogok kiskereskedelemben szokásos adagolási egységeit határozza meg.

Ha szeretnénk megtudni, hogy a gyógyszertárban készleten lévő növényi drogból vény nélkül mekkora mennyiséget lehet egyszerre kiadni, akkor át kell, hogy nézzük a rendelet melléklet, ami kényelmetlen és időigényes feladat. Ennek megkönnyítésére készítettünk egy kis segédletet.

Összevetettük az OGYÉI által készített listát a magisztrális gyógyszerkészítésben felhasználható növényi drogokról a rendelet mellékletében található felsorolással. Ezután egy egyszerű és könnyen áttekinthető listába rendeztük azokat a gyógyszeranyagokat, melyek a gyógyszertárban is előfordulhatnak, és önmagukban is alkalmasak a lakossági fogyasztásra. Az általunk készített, mindössze két oldalas segédletet már sokkal könnyebb átnézni, mint egyszerre keresni a módszertani levélben és a jogszabályban.

A segédlet itt letölthető.

Támogatás nélküli gyógyszeranyagok

A társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerekről és a támogatás összegéről szóló ESZCSM rendelet szerint nem számolható el társadalombiztosítási támogatás, ha az orvos a vényen a rendelet mellékletben felsorolt gyógyszeranyagokat önmagukban rendeli. Ezeknek az anyagoknak a listája nem túl hosszú, és mivel elég régóta nem változott, ezért célszerű azt kéznél tartani, és nem mindig a rendeletből kikeresni.

Azoknak, akik nem szeretnének bajlódni a lista másolásával, készítettünk egy egyszerű kis segédletet, melyet itt lehet letölteni.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.