Megjelentek a járványügyi védelmi intézkedéseket előíró rendelkezések

Szerző: | 2020. szept. 18. | Blogbejegyzés

A kormányzat az elmúlt napokban több alkalommal is arról adott tájékoztatást, hogy a járványügyi helyzet romlása miatt további intézkedéseket fognak bevezetni a sikeres védekezés érdekében. A mai napon a Magyar Közlönyben megjelentek azok a rendeletek, melyek előírják ezeket az intézkedéseket. Egy részük a gyógyszertárakat is érinti, ezért mindenképpen érdemes részletesebben is megvizsgálnunk, hogy milyen kötelezettségeket írnak elő a jogszabályok.

A száj és az orr kötelező eltakarása

A 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet egyik legfontosabb rendelkezése, hogy számos helyen kötelezővé teszi a szájat és orrot eltakaró védőeszközök viselését.

A rendelet alapján az egészségügyi intézmények területén a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Ez a rendelkezés egyaránt vonatkozik a gyógyszertárak dolgozóira és betegeire is.

A gyógyszertár működtetője köteles gondoskodni arról, hogy a helyiségben tartózkodók a maszkot a rendeletben meghatározott módon viseljék. Ha valaki ennek nem tesz eleget, akkor a gyógyszertár dolgozóinak első körben fel kell szólítaniuk a betegeket a megfelelő maszkviselésre. Ha a beteg a felszólítás ellenére sem működik együtt, akkor a dolgozók kötelesek megtagadni a beteg kiszolgálását és gondoskodni arról, hogy a beteg elhagyja a gyógyszertár területét. Emellett a rendőrség is jogosult a gyógyszertárakban a rendelet szerinti kötelezettség betartását ellenőrizni.

A rendelet lehetőséget ad a kereskedelmi hatóság részére, hogy szankcionálja azokat az üzleteket, egyéb szolgáltató egységeket, amelyek nem tesznek eleget a maszkviselés betartatására vonatkozó kötelezettségeiknek. Fontos megjegyezni azonban, hogy ez nem vonatkozik a gyógyszertárakra, őket a kereskedelmi hatóság nem büntetheti.

A kormányrendelet emellett több más rendelkezést is tartalmaz:

  • az oktatási intézmények tanulóinak testhőmérséklet mérésére,
  • a vendéglátóhelyek 23 óra utáni kötelező zárva tartására,
  • és a közfeladatot ellátó szervek eszközbeszerzésére vonatkozóan.

A kötelező maszkviselésre vonatkozó szabályok szeptember 21-én lépnek hatályba.

Ingyenes influenza elleni védőoltás és hatósági áras PCR teszt

A ma megjelent közlöny egy másik kormányrendelet is tartalmaz, mely érdekes lehet a gyógyszerellátás szempontjából. A 433/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet két fontos rendelkezést tartalmaz. Mind a kettő a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendeletet módosítja.

Az első módosítás alapján az influenza elleni védőoltás 2020-ban és 2021-ben térítésmentesen lesz igényelhető mindenkinek, nem csak az eddig jogszabályban meghatározott csoportba tartozó személyeknek. Ez a módosítás október 1-től lesz hatályos.

A másik rendelkezés azt szabályozza, hogy a nem ingyenes, hanem térítés ellenében igénybe vett RS-CoV-2 RT-PCR tesztek mintavételéért és laboratóriumi vizsgálatáért mekkora díjat lehet elkérni. A rendelet alapján a mintavételért legfeljebb 2500 forintot, míg a laboratóriumi vizsgálatért legfeljebb 17000 forintot lehet elkérni. Ez a rendelkezés szeptember 21-től hatályos.

A különleges járványhelyzetre való tekintettel mindenkinek ajánljuk, hogy alaposan tanulmányozza át a jogszabályok szövegét. A Magyar Közlöny 207. számát itt olvashatják.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.