Pénzcentrum – Veszélyes járvány vár a magyarokra idén ősszel: így védekezz ellene

Szerző: | 2018. szept. 18. | Sajtómegjelenések

Beköszöntött az ősz, és igaz, hogy egyelőre marad a nyárias, napos idő, mégis egyre többen nyúlnak zsebkendő után, sokan szenvednek fejfájástól, torokfájástól. Javában tombol még az allergiaszezon is, ami szintén sokaknak nehezíti meg az életét. Utánajártunk, mégis milyen tünetekkel érdemes felkeresni a háziorvost és milyen gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket célszerű beszerezni otthonra, ha nem akarjuk, hogy a betegség ledöntsön a lábunkról.

Az egyszerű náthás és megfázásos betegségek (felső légúti fertőzések) leggyakoribb oka valamilyen vírusfertőzés. Ennek tünetei lehetnek enyhe hőemelkedés, esetleg láz, fejfájás és végtagfájdalom, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, általános gyengeség és levertség – mondta a Pénzcentrumnak dr. Marjai Tamást, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója, aki megjegyezte, ilyen esetben nem feltétlenül van szükség vírusellenes vagy antibiotikus terápiára, a kezelés mindössze a tünetek kezelésére szorítkozik. Nagyon fontos ilyenkor, hogy ha tehetjük, maradjunk otthon, és pihenjünk sokat, valamint ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre. Emellett érdemes beszerezni otthonra olyan készítményeket, amelyek enyhítik a kellemetlen tüneteket. Hogy mit vásároljunk a patikában?

Láz- és fájdalomcsillapítókat: a leggyakoribbak a gyógyszertárakban az ibuprofen és a paracetamol tartalmú készítmények. Ezek használatával kapcsolatban nagyon lényeges, hogy több készítményben is megtalálhatóak, ezért figyeljünk arra, hogy ne vegyük be ugyanazt a hatóanyagot több különböző néven. Emellett fontos megjegyezni, hogy nem szükséges a drasztikus lázcsillapítás sem, lázcsillapítóra leginkább akkor van szükség, ha a betegnek rossz a közérzete.

Gyerekek számára számos szirupos készítmény létezik, míg a nyelési nehézségekkel küzdő felnőtteknek léteznek már fájdalomcsillapítók por formájában is. Aki valamilyen utazást tervez idén ősszel, annak érdemes olyan készítményt választania, amit víz nélkül is be lehet venni.

Torokfertőtlenítőket: léteznek szopogatós cukorka és torokspray formájában is. Érdemes olyan készítményt választani, amelyik a fertőtlenítő hatás mellett fájdalomcsillapító hatóanyaggal is rendelkezik.

Köptetőket és köhögéscsillapítókat: nagyon fontos, hogy hurutos köhögésre köptetőt, míg száraz köhögésre köhögéscsillapítót kell használni. Mind a kétféle hatású készítményből vannak oldatos és szirupos kiszerelések, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Orrdugulás elleni készítményeket: orrdugulás ellen alapvetően orrspray-ket célszerű használni, de vannak olyan szájon át szedhető kombinációs készítmények, melyek szintén tartalmaznak orrdugulás elleni hatóanyagokat. Az orrdugulás és orrfolyás kezelésében egyaránt hasznosak lehetnek a tengervizes sós orrspray-k és az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő készítmények is.

A teljes cikk a penzcentrum.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.