Pénzcentrum.hu: Kegyetlen népbetegség tarol Magyarországon – van rá gyógyszer, de komoly függőséget okozhat

Szerző: | 2023. szept. 19. | Sajtómegjelenések

Egyre hosszabban és erősebben szenvednek az allergiások, mert a globális felmelegedés miatt elhúzódott a szezon – ezt mondta Moric Krisztina allergológus a Pénzcentrumnak. Dobson Szabolcs gyógyszerésztől pedig azt tudtuk meg, hogy bár segíthet, létezik olyan allergiagyógyszer, amely függőséget okozhat. Ami biztos: a magyar lakosságnak több mint a harmada szenved valamilyen allergiától, és a számuk valószínáleg csak nőni fog.

A hidegfront és a csapadék hatására csökkent a levegőben a parlagfű virágporának mennyisége, amely azonban a hétvégén még így is jellemzően a magas és a nagyon magas tartományban alakult – erről szólt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfői jelentése, melyről a Pénzcentrum is beszámolt. Mint jelezték, a héten várhatóan továbbra is jellemzően magas lesz a pollenterhelés, helyenként, a szárazabb, fertőzöttebb területeken pedig még a nagyon magas szintet is elérheti.

Muskáth Zsolt, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója azt mondta: minden esetben szakorvosi vélemény kell ahhoz, hogy melyik beteg, melyik gyógyszert használhatja a legnagyobb biztonsággal.

Valamennyi forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszerkészítmény hatóanyaga bizonyítottan hatékony, ezen szerek hatékonysága, illetve biztonságos alkalmazhatósága is klinikai vizsgálatokkal igazolt. Annak eldöntéséhez, hogy az adott beteg számára melyik szer, vagy szerek alkalmazása biztosítja a legbiztonságosabb és leghatékonyabb terápiát, illetve milyen adagolás szükséges, figyelembe kell venni az allergia jellegét, súlyosságát és a beteg általános egészségi állapotát is, ezért a legmegfelelőbb gyógyszerelés beállítása szakorvos segítségével történhet meg. A vény nélkül kapható készítmények tekintetében is feltétlenül javasolt, hogy orvossal konzultáljunk, különösen azért, hogy ezek a kezeléshez elegendőek, illetve megfelelőek-e, vagy ezek mellett, esetleg helyettük indokolt-e vényköteles gyógyszerek alkalmazása, melyek sok esetben jelentős támogatással rendelhetők, így költséghatékonyak is – mondta az igazgató.

Azt is elárulta: szerinte változó, ki mennyit költ allergiagyógyszerekre.
Személyenként változó, hogy mennyit költ egy allergiás beteg. Ez függ attól, hogy mennyire súlyos az allergiája, valamint, hogy szezonálisan jelentkezik-e az allergia vagy egész évben problémát okoz a beteg számára. Ettől függően a szezonális allergia elleni készítmények egy részenek szedése az allergén, vagy allergének megjelenése előtti időszaktól egészen a szezon végéig folyamatosan szükséges lehet, míg fentieken túl az allergénnel történő találkozás esetén a tünetek enyhítésére helyi hatású készítmények, pl. orrspray, inhalációs aeroszolok alkalmazása is indokolt lehet. Alapvetően elmondható, hogy pár száz forinttól több ezer forintig is terjedhet az allergia elleni készítmények havi költsége – tette hozzá Muskáth Zsolt.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.