Mit kell tenniük a gyógyszertáraknak az új hulladékgazdálkodási rendszerrel kapcsolatban?

Szerző: | 2023. szept. 20. | Blogbejegyzés

2023. július elsejével új állami hulladékgazdálkodási rendszer lépett életbe, mely alapján a koncesszió hatálya alá tartozó hulladékok gyűjtését és ártalmatlanítását kizárólag a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végezheti a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 53/A §-ban foglaltaknak megfelelően. Azon gyógyszertár-működtetők részére, akik még nem regisztráltak az új hulladékgyűjtési rendszerbe összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat és teendőket.

A közforgalmú gyógyszertárak működtetői a gyógyszertárban keletkező veszélyes hulladékok elszállítására és ártalmatlanítására jogosulttal kötelesek szerződést kötni ezen hulladékok elszállítására. Ezen kötelezettség alól nem mentesíti a gyógyszertárat a Recyclomed Kft-vel a lakossági gyógyszerhulladék gyűjtésére fennálló szerződés. Az utóbbi keretében kihelyezett konténerek ugyanis csak a lakossági gyógyszerhulladék gyűjtésére szolgálnak, azokban nem helyezhetőek el a gyógyszertárban keletkező veszélyes hulladékok (pl. lejárt felhasználhatósági idejű, vagy bármely más okból selejtté vált gyógyszeranyagok, reagensek, szennyezett csomagolóanyagok, fertőző hulladékok stb.)
Ezek begyűjtését és ártalmatlanítását kizárólag a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és annak szerződött intézményi szolgáltatói végezhetik.

Amennyiben a gyógyszertár működtetője rendelkezik a veszélyes hulladékok elszállítására vonatkozó korábbi szerződéssel, ellenőriznie kell, hogy a vele szerződésben álló szolgáltató MOHU szerződéses alvállalkozó-e, vagy sem, és amennyiben indokolt, új szerződést kell kötnie.

A gyógyszertárat működtető vállalkozásoknak a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos fenti szolgáltatások elvégzésére 2023. április 30-ig kötelezően regisztrálnia kellett a https://mohu.hu/ elektronikus felületen, de az esetlegesen elmaradt regisztráció esetén annak lehetősége továbbra is biztosított. A regisztrációs oldal közvetlenül innen érhető el: https://www.mohu.hu/nem-lakossagi-ugyfelek/gazdalkodo-szervezetek-es-intezmenyek-regisztracioja.
A regisztráció és adatszolgáltatási kötelezettség minden adószámmal rendelkező hulladéktermelő céget, intézményt és egyéni vállalkozót érint.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.