EMMI: megoldódott a BCG vakcina hiány

Szerző: | 2015. szept. 23. | Blogbejegyzés

A nyár közepén jelent meg a hír, hogy világszerte fennakadások voltak a BCG oltóanyag előállításában, mely Magyarországot is érintette. Az azóta történt fejleményekkel kapcsolatban érdeklődött a Parlamentben az egészségügyi kormányzatnál Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője. Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára válaszában kifejtette, hogy júliusig a megszokott rendnek megfelelően zajlottak a tuberkolózis elleni oltások, köszönhetően a rendelkezésre álló készleteknek, de az eltarthatóság miatt átütemezésekre is szükség volt.

bcg-oltoanyag-vakcina

A tájékoztatás szerint az OTH, az EMMI és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közös munkájának eredményeképpen találtak egy alternatív beszerzési forrást, így a múlt héten megkezdődhetett a bolgár gyártású BCG vakcina kiszállítása a szülészeti intézményekbe. Az államtitkár kihangsúlyozta, hogy 2012-2013 során ezt az oltóanyagot már használták Magyarországon, így nem ismeretlen vakcinával oltják be a csecsemőket.

Az ÁNTSZ intézkedik az elmaradt oltások pótlásáról, mely várhatóan októberben kezdődik meg. Mivel egyszerre 5-8 csecsemő kapja meg a vakcinát, az álllamtitkárság számít a szülők együttműködésére is. Az oltások részleteiről a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai, valamint a védőnők adnak majd tájékoztatást.

A kérdés, valamint a válasz egyaránt megtalálható az Országgyűlés honlapján.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.