Mi a helyzet a hexaklorofénnel?

Szerző: | 2017. szept. 27. | Blogbejegyzés

Dr. Novák Hunor gyermekorvos honlapján augusztus közepén jelent meg egy figyelemfelkeltő cikk a hexaklorofén hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek használatának veszélyeiről. A bejegyzés szerint a gyógyszeranyagot már több, mint 40 évvel ezelőtt betiltották Amerikában, azonban hazánkban még mindig kapható. A hexaklorofénből készült készítmények nagyon sokáig valóban igen népszerűek voltak, mára azonban jócskán visszaszorult a használatuk.

A hexaklorofén alapvetően egy külsőleges használatra szánt készítményekben előforduló fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonsággokkal rendelkező hatóanyag. Alkalmazásának egyik veszélye, hogy a gyulladt, sérült bőrfelületről felszívódva súlyos toxikus tüneteket okozhat. Mivel használata során nagy körültekintéssel kell alkalmazni, érdemes áttekinteni, hogy milyen készítményekben találkozhatunk ezzel a hatóanyaggal.

Magisztrális gyógyszerkészítés
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a honlapján folyamatosan elérhetővé teszi a magisztrális gyógyszerkészítésben felhasználható anyagok listáját. A hexaklorofén jelenleg is rajta van ezen a pozitív listán, ami azt jelenti, hogy használható a gyógyszertári gyógyszerkészítésben.

Emellett meg kell említenünk azt is, hogy a jelenleg hatályos Szabványos Vényminták Gyűjteménye (FoNo VII.) több olyan előiratot is tartalmaz, melynek összetevői között megtalálhatjuk ezt a hatóanyagot. Készülhet belőle oldat, kenőcs és hintőpor is. És azt se felejtsük el, hogy a FoNo előiratok mellett még egyedi orvosi receptúrák része is lehet a hexaklorofén.

Elméletileg tehát lehetne alkalmazni ezt a hatóanyagot, a gyakorlatban viszont ez mégsem lehetséges. Ennek oka, hogy az alapanyagot már igen régóta nem lehet egyik gyógyszer- nagykereskedőtől sem beszerezni. A gyógyszertári készletek végleges kimerülésével pedig a hexaklorofén eltűnik a magisztrális gyógyszerkészítésből.

Törzskönyvezett gyógyszerek
Hazánkban több hexaklorofént tartalmazó gyári készítményt is törzskönyveztek, azonban ezek közül ma már nem mindegyik van forgalomban. Az OGYÉI gyógyszerkeresőjében rákeresve láthatjuk, hogy a FoNo előiratai alapján készített hintőporok egy részét már év elején törölték a törzskönyvből. Az egyetlen, még érvényes törzskönyvvel rendelkező készítmény pedig folyamatosan hiánycikk, tehát a gyógyszertárak számára beszerezhetetlen.

Jelenleg egyetlen olyan gyári készítmény van, amelyik ténylegesen kapható a gyógyszertárakban, és amelyik hexaklorofént is tartalmaz: egy több hatóanyagból álló torokfertőtlenítésre alkalmazott öblögető oldat. Ez viszonylag alacsonyabb koncentrációban tartalmazza hexaklorofént, melynek következtében helyes alkalmazás mellett a toxicitás veszélye sokkal alacsonyabb, mint egy kisgyermekeknél alkalmazott hintőpor esetében.

Összegezve elmondhatjuk, hogy bár nem teljesen szűnt meg a hexaklorofén alkalmazása a hazai gyógyszerellátásban, a jelentősége igencsak csökkent. Természetesen adódik a kérdés, hogy vajon milyen jövő vár az ilyen hatóanyagot tartalmazó készítményekre? Vajon visszatérnek-e újra nagyobb mennyiségben a gyógyszertárakba?

Augusztus végén dr. Oláh Lajos parlamenti képviselő a hexaklorofén magyarországi alkalmazásával kapcsolatban tett fel kérdéseket Balog Zoltán miniszternek. Rétvári Bence államtitkár válaszából kiderül, hogy amellett, hogy hexaklorofén tartalmú készítmény alkalmazásával kapcsolatban még egyszer sem jelentettek mellékhatást, az OGYÉI folyamatosan monitorozza a gyógyszerek felhasználását, és probléma észlelése esetén azonnal meghozza a szükséges intézkedéseket. Ez azt jelenti, hogy ha a gyógyszerbiztonság más módon nem szavatolható és a készítmény nem pótolhatatlan, akkor a törzskönyvből törölni fogják azokat.

Emellett arról is tájékoztatást adott az államtitkár, hogy folyamatban van a FoNo VII. felülvizsgálata is, melynek során már eddig is több hexaklorofént tartalmazó készítmény törlése mellett döntöttek. Ez várhatóan azt jelenti, hogy valószínűleg a magisztrális gyógyszerkészítésbe sem fognak visszatérni az ilyen hatóanyagot tartalmazó készítmények.

A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy bár korábban valóban nagy mennyiségben használták ezt a mára már nem túl korszerű hatóanyagot, napjainkra az alkalmazása jelentősen háttérbe szorult. A gyári készítmények biztonságosságát az OGYÉI folyamatosan figyelemmel kíséri, és adott esetben megteszi a szükséges lépéseket, ezzel elősegítve a biztonságos gyógyszeralkalmazást.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.