Állásfoglalás a gyógyszertárakban forgalmazható termékek köréről

Szerző: | 2013. szept. 30. | Állásfoglalások

A gyógyszertárak működtetése és fenntartása évről évre egyre nehezebb. A vaklicitek és a delistázás következtében a patikák árbevétele jelentősen csökkent, melyet a szolgáltatási díj csak kismértékben kárpótol. A gyógyszertárak forgalmát ugyancsak komolyan rontja, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan szűkült a patikában forgalmazható termékek köre, valamint, hogy ezzel párhuzamosan bővült a drogériákban és hipermarketekben árusítható termékpaletta.  Ezek együtt éves szinten számottevő kiesést okoznak a gyógyszertáraknak, ezért a patikáknak jelentős pluszforgalmat kellene generálniuk ahhoz, hogy szinten tartsák a működéshez szükséges bevételeiket.

Mivel a támogatott gyógyszerek ára folyamatosan csökken és az árrés is alacsony ezeken a termékeken, a patikák gazdasági helyzetüket olyan termékek forgalmazásával tudnák megfelelően biztosítani, amelyek árrése nincsen szabályozva, de szorosan kapcsolódnak az egészségmegőrzéshez és higiéniához. A gyógyszertárakban forgalmazható termékek körének megfelelő meghatározása, valamint az egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékek gyógyszertáron kívüli forgalmazásának szigorítása kedvező körülményeket teremtene arra, hogy a patikák fenntarthatóak legyenek komoly állami segítség nélkül is, valamint elősegítik a betegek, vásárlók és a szakmabeliek közötti kapcsolat és bizalom erősödését.

A HGYSZ javaslatai:

  • A gyógyszertárakban minden olyan termék árusítható legyen, amely az egészségmegőrzéssel, higiéniával és egészségápolással összefüggésbe hozható.
  • OTC termékeket csak gyógyszertárakban, gyógyszerészi tanácsadás biztosítása mellett lehessen forgalmazni.
  • Az állam és a gyógyszerészi szakmai szervezetek szervezésében állami támogatással kampány indítása a gyógyszerészi szakma mellett, ösztönözni a lakosságot, hogy az egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékeket a gyógyszertárakból szerezzék be.
  • Állatgyógyászati termékek árusítása ne engedélyköteles, hanem bejelentés-köteles tevékenység legyen.
  • A marketingszabályok egyértelműsítése a gyógyszergazdaságossági törvényben.
  • A gyógyszertárak is nyújthassanak olyan kedvezményeket, akciókat, amelyeket a hasonló termékeket forgalmazó üzleteknek lehet.

A részletes állásfoglalás elolvasható itt.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.