Konferencia az egészségfejlesztésről

Szerző: | 2015. okt. 1. | Blogbejegyzés

Szeptember végén szakmai konferenciát rendezett a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) annak megvitatására, hogy milyen egészségügyi állapotban van a magyar lakosság, és hogy milyen változások szükségesek a népegészségügy területén.

A konferencia résztvevői megállapították, hogy az elmúlt tíz évben nőtt ugyan a várható élettartam Magyarországon, azonban az EU15 országok átlagához képest még mindig elmaradásban vagyunk.  Török Krisztina, a NEFI főigazgatója elmondta, hogy az elmúlt öt évben számos előremutató népegészségügyi intézkedés történt, többek között a mindennapos testnevelés és a „csipszadó” bevezetése, a közétkeztetés reformja, valamint  a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása. A főigazgató asszony véleménye szerint az egészségkultúrát, és a népegészségügyi programokat közelebb kell vinni a lakossághoz, mert így lehet megváltoztatni az egyén hozzáállását a saját egészségéhez, az egészségmegőrzéshez. Török Krisztina hozzátette, hogy át kell ültetni a külföldi „jó gyakorlatot” a hazai rendszerbe. A megelőzést kell a fókuszba állítani, továbbá prevenciós szakemberek (például gyógytornász, dietetikus) alkalmazása az egészségügyi szolgáltatóknál is segítheti az emberek egészségtudatos életmódjának fejlődését.

dreamstime_m_46193225

Lantos Zoltán, az Egészségesebb egészségügyért program vezetője elmondta, hogy a tapasztalatai szerint a lakosságot csak az érdekli, hogy valahogyan összerakják, amikor beteg. Egészségtudatosság szempontjából a lakosság négy nagy csoportba sorolható. Az egészségtudatosak egészséges életmódot követnek, míg a divatkövetők csoportjába azok tartoznak, akik számára a közösség jelenti a fő motivációt a mozgásra. A halogatóknak olyan népegészségügyi programokat kell biztosítani, amelyek gyorsan kézzelfogható eredményeket és egészségélményt hoznak. A lakosság legnagyobb része azonban a távolmaradók passzív csoportjába tartozik. Ők azok, akik a legnagyobb veszélyben vannak, és akik a legkönnyebben juthatnak súlyos állapotban a sürgősségi betegellátó osztályokra.

A konferenciáról részletesen a MedicalOnlineoldalán olvashatnak.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.