A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szerint sürgős beavatkozásra van szükség

Szerző: | 2015. okt. 2. | Blogbejegyzés

Három év után újra ülést tartott a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal. A részvevők megállapodtak abban, hogy sürgős beavatkozásra van szükség a biztonságos ellátás feltételeinek helyreállítása és fenntartása érdekében. Mivel az egészségügyi rendszerrel vonatkozó jogszabályok elavultak, a NEK javasolta, hogy korszerűsítsék azokat, szüntessék meg a rendelkezések közötti inkoherenciát, valamint, hogy az Alaptörvényben rögzítsék az egészségügy alappilléreit. Az egészségügy talpra állításához a NEK szerint emelni kell a forrásokat is.

dreamstime_m_50541999
A számításaik szerint legalább 500-600 milliárd forintra van szükség, melyet ütemezetten, néhány év alatt kellene az ágazatnak juttatni. A testület szerint létfontosságú a szakemberhiány megoldása. Ennek egyik eszköze a jelentős béremelés, a hálapénz rendszerének megszűntetése, és egy hatékony, valós számokon alapuló finanszírozási rendszer kiépítése szükséges.

Az egészségügyi kormányzat részéről Nagy Szilárd kabinetfőnök ígéretet tett arra, hogy a figyelemmel kísérik a NEK munkáját, és javaslatait a főosztályok megfontolják a jövőben.

 

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.