BM törvényjavaslat tervezet – módosulhat a gyógyszergazdaságossági törvény

Szerző: | 2023. okt. 3. | Állásfoglalások, Blogbejegyzés

A Belügyminisztérium szeptember 22-én bocsátotta társadalmi egyeztetésre a közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvények módosításáról szóló törvény tervezetét. A jogszabály számos, az egészségüggyel foglalkozó törvénnyel kapcsolatban tartalmaz módosítási javaslatot, ezek közé tartozik az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény, az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény, és az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény is. Ami a gyógyszerellátás szempontjából fontos, hogy a tervezet alapján a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény is változhat a közeljövőben.

A törvényt az elfogadását és megjelenését követően fogjuk részletesen bemutatni. A tervezetben azonban volt egy olyan módosítási javaslat a gyógyszergazdaságossági törvényt illetően, mellyel kapcsolatban éltünk a véleményezés lehetőségével. Az alábbiakban ennek a részleteit és a javaslatunkat mutatjuk be.
A tervezet alapján az alábbiakban módosul a gyógyszergazdaságossági törvény 35. § (2) bekezdés b. pontja:
(A gyógyászati segédeszköz forgalmazója a társadalombiztosítási támogatással történő kiszolgáltatás során az egészségbiztosítási szerv által a támogatás megállapítására irányuló eljárásban)
„b) a közfinanszírozás alapjául elfogadott árnál a miniszteri rendeletben foglalt eszközcsoportok esetében legfeljebb a miniszter rendeletében meghatározott mértékkel magasabb áron értékesítheti az adott eszközt,

A jelenlegi jogszabályi rendelkezés alapján legfeljebb 5 %-kal magasabb áron értékesíthetőek az ebbe a kategóriába tartozó termékek. Ismereteink szerint ebben a termékkategóriában a legjellemzőbb a negatív árrések előfordulása, ami jelentős problémákat okoz a gyógyszertárak számára. Ez a módosítás ennek a korrekciójára szolgálna, azonban véleményünk szerint amíg a vonatkozó miniszteri rendelet nem jelenik meg, a tervezett normaszöveg alapján az 5 %-os árrés lehetősége is megszűnne. A javaslat ennek következtében felveti a jelentős kockázatát annak, hogy az átmeneti időben még nagyobb mértékben sújthatja a negatív árrés az ezeket a termékeket forgalmazó gyógyszertárakat.

Ennek megelőzésére és az ellátás biztonsága érdekében fontosnak tartjuk, hogy az 5%-os eltérítési érték alsó határként továbbra is benne maradjon a törvényben. A Belügyminisztérium számára a jogszabály-véleményezés lehetőségeinek keretein belül az alábbi javaslatot fogalmaztuk meg.
Gyftv 35. § (2) bekezdés b. pontja az alábbiak alapján módosul:
„a közfinanszírozás alapjául elfogadott árnál a miniszteri rendeletben foglalt eszközcsoportok esetében legfeljebb 5%-kal magasabb áron értékesítheti az adott eszközt. A miniszter rendeletében ennél nagyobb mértékű eltérést is megállapíthat,”

Bízunk benne, hogy az jogalkotók elfogadják javaslatunkat, és rövid időn belül megoldódhat a negatív árrés problematikája.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.