Pénzcentrum – 7 gyógyszer, amit nem hagyhatsz ki a házipatikából

Szerző: | 2016. okt. 3. | Sajtómegjelenések

Az otthoni gyógyszeres doboz tartalmát mindig a család igényeihez kell igazítani. A fiatalabb generációnak általában elegendő felkészülni a hirtelen fellépő tünetek enyhítésére, mint például a láz, a fájdalom, vagy egy akut hasmenés. A kisgyerekes családoknál a házipatikát ki kell egészíteni az életkornak megfelelő gyermekgyógyszerekkel, például lázcsillapító sziruppal vagy kúppal. Az idősek esetében pedig már azt is figyelembe kell venni, hogy milyen krónikus betegségeik vannak, és azok kezelésére milyen gyógyszereket szednek rendszeresen.

 

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) segítségével most összegyűjtöttük, milyen gyógyszereket érdemes tárolni a házipatikában:

Láz- és fájdalomcsillapítók

Hatóanyagok: paracetamol, ibuprofén, diklofenák, acetil-szalicilsav. Rendkívül változatos formában és kiszerelésben kaphatóak, az életkornak és az egyéni érzékenységnek megfelelően kell belőlük választani.

Hasmenés elleni szerek

Hasmenés esetén többfajta készítmény közül választhatunk. Az aktív szén megköti a hasmenést kiváltó baktériumokat, vírusokat és egyéb toxikus anyagokat. A dioszmektit a nyálkahártya bevonásával segít megvédeni a bélfalat. A loperamid készítmények a bélfal mozgását gátolják. Súlyos hasmenés esetén nagyon fontos a folyadékpótlás, erre szolgálnak az elektrolitokat is tartalmazó rehidrációs készítmények.

A teljes cikk elolvasható a Pénzcentrum oldalán.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.