Internet nélkül nem lesz gyógyszertár

Szerző: | 2016. okt. 5. | Blogbejegyzés

Már több bejegyzésben is foglalkoztunk azzal, hogy az elkövetkezendő években milyen jelentős informatikai fejlesztésekre lesz szükség a gyógyszertárakban. Ha minden igaz, akkor pár hónapon belül elindul az e-recept alkalmazása, az OEP az idei évre tervezi a BÉVER rendszer megújítását, és pár éven belül itt lesz az egyedi dobozazonosító rendszer is. Mindhárom fejlesztésben közös, hogy egyik rendszer sem tud működni jó minőségű és megbízható internetkapcsolat nélkül.

1005

Az manapság már mindenki számára teljesen természetes, hogy elektromos áram nélkül egy gyógyszertár sem működőképes. A feldolgozandó adatok mennyiségének növekedésével párhuzamosan egyre inkább rá vagyunk utalva a számítógépekre is, nélkülük a gyógyszerkiadás lehetetlenné válik. A gyógyszertárak működésében hamarosan az internetszolgáltatás is olyan nélkülözhetetlen lesz, mint most az elektromos áram.

Adatkapcsolatok a gyógyszertárban

A jogszerű működéshez a gyógyszertárak már most is két speciális és folyamatos adatkapcsolatot tartanak fenn: az egyiket a NAV-val, míg a másikat az OEP-pel.

A NAV az online pénztárgépekbe épített adóügyi ellenőrző egység (AEE) segítségével bármikor lekérheti és ellenőrizheti a gyógyszertárak forgalmi adatait. Ezek az egységek egy olyan speciális SIM kártyát tartalmaznak, melyek mindhárom mobilszolgáltató rendszerére rá tudnak kapcsolódni, így akárhol működhetnek. Ennek az adatkapcsolatnak a fenntartásáért a gyógyszertárat működtetőknek havidíjat kell fizetniük.

A gyógyszertárak az OEP rendszeréhez egy GPRS modem segítségével kapcsolódnak, amely szintén mobilhálózatot használ az adatok továbbításához. Ez a rendszer annyiban tér el az online pénztárgépektől, hogy az eszközöket az OEP biztosítja, valamint ez a szervezet a felelős a megfelelő működésükért is. Mivel a GPRS technológia manapság már igencsak elavult, ezért a tervek szerint hamarosan leállnak a használatával, és helyette a gyógyszertár a saját internetes kapcsolatán keresztül fog kommunikálni az OEP-pel.

A hivatalos szervekkel való kapcsolattartáson kívül az internetes kapcsolat még számos más célból is fontos a gyógyszertárak számára. Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül:

Gyógyszertári rendszergazdák

A jogszabályi és egyéb változások miatt a gyógyszertári elszámoló programokat folyamatosan frissíteni és módosítani kell, melyet a leggyorsabban az interneten keresztül lehet megoldani. A felmerülő hibák egy részét távkapcsolat segítségével is ki lehet javítani, így nem kell megvárni, hogy a rendszergazda, vagy a szerelő kiszálljon a helyszínre. Emellett vannak olyan gyógyszertári elszámoló rendszerek is, melyek már felhőszolgáltatáson keresztül működnek.

Nagykereskedők

A napi többszöri szállítás és a folyamatos készletgazdálkodás miatt célszerű a megrendeléseket a nagykereskedők felé elektronikusan küldeni. Az így küldött rendeléseket szintén elektronikusan igazolják vissza, és egyes esetekben a megrendelt áruk számláját is le lehet tölteni online.

Bankok és egészségpénztárak

A banki terminálok korábban külön erre a célra fenntartott telefonvonalakon keresztül kommunikáltak, azonban ma már ezek az eszközök is internetes kapcsolatot használnak az adatok küldésére. Nem is kell magyarázni, hogy miért kellemetlen egy gyógyszertár számára, ha a betegek nem tudnak kártyával fizetni.

Webáruház

Az internetes gyógyszerforgalmazást bonyolító gyógyszertáraknak alapvető fontosságú a jó internetkapcsolat, hiszen e nélkül gyakorlatilag nem tudják működtetni a webáruházaikat.

Telefon, fax

Főleg a betegekkel való kapcsolattartásban nagyon fontos, hogy a gyógyszertárral ne csak mobiltelefonon, hanem vezetékes telefonon is fel lehessen venni a kapcsolatot. Talán sokaknak meglepő lehet, de manapság már sok helyen a vezetékes telefon és a fax is az internetes kapcsolaton keresztül működik, így az internet kiesése esetén ezeket sem lehet használni.

A sort hosszan lehetne még folytatni, az azonban már ennyiből is kiderült, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő internetszolgáltató kiválasztására. Nehezíti a helyzetünket, hogy az igénybevétel szempontjából a gyógyszertárak eltérnek az átlagos felhasználóktól.

Egy átlagos felhasználó alapvetően az internetről tölti le az adatokat, ezért számára a feltöltési sebesség nem bír nagy jelentőséggel. Ennek következtében a szolgáltatók is úgy alakították ki a csomagjaikat, hogy a feltöltési sebességhez képest sokkal nagyobb letöltési sebességet garantálnak. A gyógyszertáraknak ezzel szemben nemcsak le-, hanem feltölteniük is sok adatot kell, ezért előfordulhat, hogy a megfelelő sávszélességért nagyobb szolgáltatási csomagra kell majd előfizetni, ami természetesen drágább is lesz.

A KSH adatai szerint 2015-ben Magyarországon a háztartások 75%-a tudott kapcsolódni szélessávon az internethez, ami azt jelzi, hogy még jelentős azoknak a területeknek az aránya, ahol még nem elérhető a megfelelő internetkapcsolat. Ez főleg a fiók- és kézigyógyszertáraknak okozhat majd gondot az olyan településeken, ahol már az OEP GPRS modemjeinek beüzemelése sem volt problémamentes. Az e-recept, a BÉVER, valamint az egyedi dobozazonosító rendszer használatához elengedhetetlen a szélessávú kapcsolat, így könnyen belátható, hogy azokban a falvakban, ahol nem épül ki időben a megfelelő internetszolgáltatás, nem működhet gyógyszertár sem.

A gyógyszertáraknak a biztonságos működéshez fel kell készülniük a váratlan helyzetekre is. Ilyen helyzet egy áramszünet is, amely ellen úgy védekezünk, hogy szünetmentes tápegységeket használunk, melyek rövid ideig biztosítani tudják a működéshez szükséges áramellátást. Ha az internetszolgáltatás az áramhoz hasonlóan nélkülözhetetlenné válik, akkor olyan eszközöket is be kell majd szereznünk, melyek a vezetékes internet hibája esetén is biztosítani tudják a megfelelő adatkapcsolatot.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.