Az OGYÉI 2018-19-es évkönyvének gyógyszertárakkal kapcsolatos érdekességei

Szerző: | 2020. okt. 8. | Blogbejegyzés

Szeptember közepén jelent meg az OGYÉI honlapján az intézet 2018-19-es tevékenységét feldolgozó évkönyve. A kiadványban a szerzők részletes betekintést nyújtanak az intézet munkájába és működésébe, valamint bemutatják az intézmény jövőbeni terveit és céljait is. Bejegyzésünkben a gyógyszer kiskereskedelem engedélyezésével és ellenőrzésével kapcsolatos legfontosabb adatokat mutatjuk be.

Közforgalmú gyógyszertárak létesítése

A Gyógyszergazdaságossági törvény alapján közforgalmú gyógyszertárak csak országos pályázat alapján lehet létesíteni. Az országos pályázat kiírásához vezető eljárás kétféleképpen indulhat meg.

Az OGYÉI-nek kötelessége hivatalból kiírnia közforgalmú gyógyszertár létesítésére pályázatot minden olyan településen, melynek a lakosságszáma eléri a 4500 főt, azonban nem rendelkezik sem közforgalmú, sem fiókgyógyszertárral. Ilyen település Magyarországon jelenleg nincs, így 2018-19-ben hivatalból nem kellett az OGYÉI-nek pályázatot kiírnia.

A közforgalmú gyógyszertár létesítésére irányuló eljárás kérelemre is megindulhat, ezt az adott település vagy fővárosi kerületi önkormányzata képviselő testületének kell kezdeményeznie. 2018-ban 5 esetben írtak ki pályázatot kérelemre, melyből 4 eredményesen, 1 pedig – pályázó hiányában – eredménytelenül zárult le. 2019-ben 4 pályázatot írtak ki, melyek közül egyet technikai okok miatt vissza kellett vonni, azonban a másik három eredménnyel zárult.

A pályázatokkal érintett településeket és a gyógyszertárak vállalásait az alábbi táblázat tartalmazza:

TelepülésPályázat eredménye
Cserkeszőlőfolyamatos készenlét
Dunaharaszti0-24 órás
Kistarcsa0-24 órás
Budapest IV. kerület0-24 órás
Egyházaskozársikertelen
Budapest III. kerület0-24 órás
Rajkaheti 45 órás nyitvatartás
Budapest XI. kerület0-24 órás

A közforgalmú gyógyszertárak létesítésére kiírt pályázatok alakulásáról ezen az oldalon lehet folyamatosan tájékozódni. Emellett azt is érdemes megjegyezni, hogy a sikeres gyógyszertár létesítések ellenére a közforgalmú gyógyszertárak száma 2019 végére 2293-ra csökkent.

Ellenőrzések száma

A Tisztifőgyógyszerészeti Főosztály egyik legfontosabb feladata a gyógyszerforgalmazó helyek szakmai ellenőrzése. A beszámoló alapján a gyógyszertárak ellenőrzésének módszertana 2018 közepén jelentősen megváltozott. Az addigi nagy számú célellenőrzéseket felváltották az alaposabb, teljes ellenőrzések.

Ezt a trendváltást nagyon jól mutatja az ellenőrzések számának alakulása:

A különböző gyógyszerforgalmazó helyek ellenőrzéseinek számát a következő táblázat tartalmazza:

2016201720182019
Közforgalmú gyógyszertár1484220014962060
Fiókgyógyszertár175126142580
Kézigyógyszertár414142
Intézeti gyógyszertár128493944
Intézeti gyt. közvetlen lakossági gyógyszerellátó részlege0441354
Gyógyszertáron kívüli forgalmazóhely241144204279

Az évkönyv tájékoztatása szerint 2019-ben összesen 3019 helyszíni ellenőrzést végzett a főosztály, melyeknek közel fele zárul jogsértés megállapítása nélkül. Ennek alapján általánosan elmondható, hogy a hazai gyógyszertárak jogszerűen működnek.

Panaszügyek

A gyógyszertárak működésével és a gyógyszerellátással kapcsolatos panaszokat és bejelentéseket is a Tisztifőgyógyszerészeti Főosztály vizsgálja ki. A lakossági megkereséseket a főosztály 30 napon belül vizsgálja ki, mely gyakran együtt jár a gyógyszertár vagy gyógyszerforgalmazó hely helyszíni ellenőrzésével is.

A kiadvány szerint az elmúlt években általában 100 alatt maradt az ilyen jellegű lakossági bejelentések száma, 2019-ben 65 esetben kellett intézkednie a főosztálynak. Az ügyek nagyjából egyharmadában a panaszbejelentés megalapozott és megállapítható a jogsértés. Azonban körülbelül ugyanilyen arányban állapítják meg azt is, hogy a panasz jogosulatlan és nem történt jogszabálysértés. A fennmaradó ügyekben pedig a főosztály nem rendelkezik illetékességgel, így azokat áthelyezik az intézkedésre jogosult szervezethez. Ez leggyakrabban a Magyar Gyógyszerészi Kamarát jelenti az etikai vonatkozások miatt.

Az OGYÉI 2018-19-es tevékenységét bemutató évkönyve a Tisztifőgyógyszerészeti Főosztály tevékenységével kapcsolatos információk mellett sok más olyan témában is tájékoztatást nyújt, ami nagymértékben érintette a gyógyszerellátást ebben a két évben. Így például további információkat ismerhetünk meg a nitrózaminügyről, a szerializációról, az ibuprofén tartalmú készítmények vénykötelessé válásáról, illetve a homeopátiás készítményekről. A nemrég megjelent évkönyvet ezért mindenkinek tudjuk ajánlani, aki szeretne egy kis bepillantást nyerni a gyógyszerészeti hatóság munkájába.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.