Gyógyszertári leltár vasárnap és munkaszüneti napon

Szerző: | 2017. okt. 17. | Blogbejegyzés

A leltározás egy meglehetősen unalmas és monoton tevékenység, amit általában senki sem szeret csinálni. Ennek ellenére évente legalább egyszer minden gyógyszertárnak kötelező tartania egyet, hogy rendbe tegye a készleteit és elkészíthesse az éves beszámolóját. Annak érdekében, hogy ne a betegellátásra fordított értékes időt pazarolja el, sok gyógyszertárvezető úgy dönt, hogy ezt a feladatot akkor végzi el, amikor a gyógyszertár egyébként is zárva tart, például vasárnap vagy munkaszüneti napokon. De vajon be lehet-e osztani jogszerűen az alkalmazottakat ezeken a napokon?

Egyszerűnek tűnik a kérdés, de mégsem az. Ahhoz, hogy meg tudjuk válaszolni, több jogszabály rendelkezéseit is figyelembe kell venni.

Az egyik ilyen jogszabály a 2012. évi I. törvény, a Munka Törvénykönyve, mely a vasárnapi és a munkaszüneti napon történő munkavégzésre vonatkozó fő szabályokat határozza meg.

Munkavégzés vasárnapokon
A törvény 101. § (1) bekezdése szerint vasárnapra rendes munkaidő

• a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben,
• az idényjellegű,
• a megszakítás nélküli,
• a több műszakos tevékenység keretében,
• a készenléti jellegű munkakörben,
• a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben,
• társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén,
• külföldön történő munkavégzés során, valamint
• a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál

foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

Ha alaposan megvizsgáljuk a listát, akkor láthatjuk, hogy a Munka Törvénykönyve csak akkor engedi a vasárnapi leltározást, ha a gyógyszertár a működési engedélye alapján vasárnaponként egyébként is nyitva tart.

Munkavégzés munkaszüneti napon
A törvény alapján munkaszüneti napnak minősül január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26. Emellett a munkaszüneti napra vonatkozó beosztási szabályokat kell alkalmazni, ha a munkaszüneti nap vasárnapra esik, illetve húsvét- és a pünkösdvasárnap is.

A gyógyszertárak vonatkozásában meg kell még említenünk azt is, hogy az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény alapján az egészségügyben dolgozóknak július 1. is munkaszüneti nap (Semmelweis-nap).

A Munka Törvénykönyve 102. § (2) bekezdése szerint munkaszüneti napra rendes munkaidő

• a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben,
• az idényjellegű,
• a megszakítás nélküli,
• társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén,
• külföldön történő munkavégzés során,

foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

Fontos különbség a vasárnaphoz képest, hogy egy munkáltató vagy munkakör csak akkor minősül munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek, ha a tevékenység igénybevételére
• vagy a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó, helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján,
• vagy baleset, elemi csapás, súlyos kár, továbbá az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése, elhárítása, továbbá a vagyonvédelem érdekében kerül sor.

A fentiekből az következik, hogy a gyógyszertári dolgozókat csak abban az esetben lehet munkaszüneti napon leltározásra beosztani, ha a gyógyszertár a működési engedélye alapján ezeken a napokon is nyitva tart.

Speciális esetek
A gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet előírásai alapján vannak olyan gyógyszertárak, melyek vasárnap és munkaszüneti napokon ügyeleti vagy készenléti szolgálatot látnak el.

Amennyiben a gyógyszertár a működési engedélye szerint vasárnap és munkaszüneti napokon ügyeleti vagy készenléti szolgálatot lát el, akkor értelemszerűen a munkavállalókat be lehet osztani az ügyeletre/készenlétre vonatkozó szabályok szerint. Azonban nagyon fontos, hogy ez idő alatt csak az ügyelet/készenlét ellátásához szükséges tevékenységeket végezhetnek, de leltározást nem.

A bejegyzés szerzője dr. Koczor Péter ügyvéd.

Dr. Koczor Péter széleskörű tapasztalattal rendelkező ügyvéd, munkajogi szakjogász, valamint a közbeszerzési ügyek szakértője. Fókuszterületei közé tartoznak továbbá a társasági és kereskedelmi jogi ügyletek, az adatvédelem, valamint az egészségügyi jog. Péter rendszeresen tart munkajogi és adatvédelemmel kapcsolatos előadásokat és workshopokat nemzetközi vállalatoknak és hazai szervezetnek.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.