Újabb egészségügyi salátarendelet jelent meg

Szerző: | 2015. okt. 20. | Blogbejegyzés

A Magyar Közlöny 156. számában jelent meg az emberi erőforrások miniszterének 47/2015. (X. 19.) EMMI rendelete az egyes gyógyszerészeti és orvostechnikai tárgyú, valamint gyógyászati segédeszközökkel és gyógyászati ellátásokkal kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról. A salátarendelet többek között az alábbi, gyógyszerészek számára is fontos rendeleteket módosítja:

  • Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet
  • A humán gyógyszerek és csomagolásuk hulladékainak kezeléséről szóló 20/2005. (VI. 10.) EüM rendelet
  • A fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek orvosi rendelésének, gyógyszertári forgalmazásának, egészségügyi szolgáltatóknál történő felhasználásának, nyilvántartásának és tárolásának rendjéről szóló 43/2005. (X. 15.) EüM rendelet
  • Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról szóló 52/2005. (XI. 18.) EüM rendelet
  • A közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak, továbbá intézeti gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet

Portrait of middle age pharmacist woman standing at pharmacy. Smiling woman wearing lab coat and working on computer while she shows something with her finger.

A gyógyszertárak működésével kapcsolatos jelentősebb változások a következőek:

Az egészségügyi háttérintézmények átszervezésével a gyógyszerellátás felügyeletét ellátó tisztigyógyszerészet az ÁNTSZ-ből átkerült az OGYÉI-be. A tisztifőgyógyszerészek feladatának szervezése korábban megyei szinten zajlott, azonban az új szervezeten belül régiókat alakítottak ki, melyek élén régiós tisztifőgyógyszerészek állnak. Egyes egészségügyi tárgyú rendeletekben azonban a régi struktúrára utaló „megyei tisztifőgyógyszerész” megnevezés szerepelt, ezért szükségessé vált a módosítás. Ennek értelmében a jogszabályok mostantól nem a megyei tisztifőgyógyszerészeket nevesítik, hanem az OGYÉI-t, mint hatóságot.

Az internetes forgalmazást biztosító gyógyszertáraknak a honlapjukon kötelező feltüntetni azt az egységes európai uniós logót, mely egyértelműen jelzi, hogy engedéllyel működő legális vállalkozás üzemelteti az adott honlapot. A 41/2007. EüM rendelet mostani módosítása szerint ezeknek a gyógyszertáraknak a logó használatához szerződést kell kötniük az OGYÉI-vel, melyet annak honlapjáról tölthetnek le. Az internetes gyógyszerforgalmazást csak az érvényes szerződés birtokában lehet megkezdeni.

Fekete háromszöggel jelölik azokat a gyógyszereket, amelyek a gyógyszerhatóságok fokozott felügyelete alatt állnak. Ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazási előirata a kísérő szövegben megváltozik:

„ Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Az egészségügyi szakembereket arra kérjük, hogy jelentsenek bármilyen feltételezett mellékhatást. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4.8 pontban kaphatnak további tájékoztatást.”

Apró változás, hogy a fokozottan ellenőrzött szerek értesítőin a továbbiakban nem kell feltüntetni a gyógyszerazonosító betűjeleket. Eredetileg a rendelt gyógyszereket a rendelet előírásainak megfelelően betűjelekkel kellett ellátni, de ezt a szabályozást már korábban törölték. A salátarendelet a hatályos szabályozáshoz igazítja a formanyomtatványt.

A salátarendelet rendelkezései a kihirdetését követő napon, tehát 2015. október 20-án lépnek hatályba. Az összes érvénybe lépő változás megismeréséhez javasoljuk a teljes rendelet áttanulmányozását.

 

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.