Véleményezésen az őszi egészségügyi salátatörvény tervezete

Szerző: | 2015. okt. 20. | Blogbejegyzés

Az EMMI egészségügyi államtitkársága a kormány honlapján bocsátotta véleményezésre az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények  módosításáról szóló törvényjavaslat tervezetét. A gyógyszerellátás vonatkozásában több jelentősebb terület van, melyet módosítani kívánnak majd a salátatörvénnyel.

Még hatályba sem lépett, de már meg is változhat a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyászati segédeszközök forgalmazására vonatkozó szabályozás legutóbbi módosítása. Az előző, júliusban megjelent salátatörvény értelmében 2016. január elsejétől a támogatott segédeszközöket a forgalmazó kizárólag a gyártótól, vagy a forgalomba hozótól szerezheti majd be. Több szakmai szervezet – köztük a HGYSZ – véleménye szerint ez a rendelkezés nehéz helyzetbe hozhatja a hazai GYSE forgalmazókat és a gyógyszertárakat, valamint komoly problémákat okozhat a GYSE ellátásban, elsősorban a kistelepüléseken. Az egészségügyi kormányzat ezért olyan új szabályozást vezetne be, mely szerint a szigorítás csak a 2016. január elseje után megkötött támogatásvolumen-szerződéssel rendelkező termékekre vonatkozna.

dreamstime_l_24517935

Másik releváns terület a gyógyszertári ügyelet kérdése. A szakmai egyeztetések már tavasszal megindultak a kormányzat és a három nagy szakmai szervezet között, valamint a nyár folyamán az ombudsman is kiadott egy véleményt a jelenlegi helyzettel kapcsolatban. A javaslat törvényi szinten definiálná a gyógyszertári ügyelet és készenlét fogalmát, valamint meghatározná azokat a szempontokat, amelyeket figyelembe kell majd venni az ügyeletes gyógyszertárak kijelölése során.

Emellett változhatnak a gyógyszergyárak által végzett marketingtevékenységre vonatkozó szabályok, bővülnének az OEP lehetőségei a gyógyszerek támogatásba történő befogadása során, valamint megteremtenék az e-egészségügyi fejlesztések jogi háttérét is.

A tervezet október 21-ig véleményezhető. A parlamenti ülésterv szerint a törvényjavaslatot novemberben nyújtják be az Országgyűlésnek, mely decemberben szavazhat a végleges jogszabályról.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.