Vg.hu: Újra kell gondolni a gyógyszerkiszállítást

Szerző: | 2021. okt. 25. | Sajtómegjelenések

Piaci adatok szerint szeptemberben nagyjából 150 ezer alkalommal vásároltak a hazai gyógyszertárak online felületein. Ezek felében rendeltek vény nélkül kapható készítményt (OTC). Becslések szerint az interneten rendelt gyógyszerek forgalma az év végére elérheti a 4,5-5 milliárd forintot is – válaszolt lapunk megkeresésére a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

A gyógyszerészeti hatóság adatai szerintjelenleg közel 500 gyógyszertár foglalkozik internetes gyógyszer-kereskedelemmel, Magyarországon minden ötödik patika végzi ezt a tevékenységet.

A gyógyszerek házhoz szállítását korlátozó törvényjavaslatot több szempontból is aggályosnak tartja a HGYSZ. A szakmai szervezet szerint a benyújtott törvényjavaslat nem azt célozza, hogy a szolgáltatások még megbízhatóbbak és biztonságosabbak legyenek, hanem egy népszerű és a járványhelyzet során kifejezetten hasznos szolgáltatást kíván eltörölni.

„Véleményünk szerint a lakossági igények és szükségletek kielégítése és a gyógyszertárak hosszú távú fenntarthatósága érdekében az internetes gyógyszerforgalmazást nem korlátozni, hanem megfelelően szabályozni és fejleszteni kell.

Emellett a tervezett törvénymódosítás nemcsak a gyógyszertárakat sújtja majd, hanem társadalmi és közegészségügyi szempontból is egyértelműen negatív hatású lesz, akár már rövid távon is” – írta a VG megkeresésére a hálózatos gyógyszertárak érdekeit képviselő szervezet, amely szerint ha ellehetetlenítik az internetes gyógyszerforgalmazást, akkor fennáll a veszélye, hogy a lakosság az illegális online gyógyszer-kereskedelem felé fordul, ami jelentős betegbiztonsági kockázattal jár.

Jelenleg a személyes, patikában történő átvétel mellett a gyógyszertáraknak két lehetőségük van az interneten megrendelt készítmények eljuttatására a betegekhez: a házhoz szállítás és a csomagküldés. Fontos különbség a kettő között, hogy míg a házhoz szállítás során a patikai szakszemélyzet egyik tagja (gyógyszerész vagy szakasszisztens) viszi el személyesen a gyógyszereket a betegeknek, addig a csomagküldésnél logisztikai cég szolgáltatását veszik igénybe. Ugyancsak fontos kiemelni, hogy házhoz szállítással vényköteles gyógyszereket is el lehet juttatni a betegeknek, csomagküldéssel azonban csak recept nélkül kiváltható készítményeket.

A teljes cikket a Vg.hu oldalán olvashatják.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.