Változik a Solutio Merbromini FoNo VII. előirata

Szerző: | 2018. okt. 29. | Blogbejegyzés

Az Egészségügyi Közlöny idei 16. számában jelent meg az OGYÉI FoNo VII-2/2018. számú közleménye, mellyel több ponton is módosítják a Solutio Merbromini FoNo VII. előiratát. A változtatások célja, hogy csökkentsék a ma már kevésbé korszerű alapanyag, a merbromin használatát a gyakorlatban.

A közlemény alapján az egyik nagy változás, hogy a merbromin oldat adagja a korábbi 100 grammról mindössze 25 grammra csökken. A másik, hogy az oldatot a továbbiakban kizárólag csak egészségügyi szolgáltató intézményben lehet alkalmazni, és ott is csak akkor, ha a fertőzés más szerrel nem szüntethető meg. Emellett a felszívódás veszélyének csökkentése miatt az oldatot a lehető legkisebb bőrfelületen, legfeljebb néhány napon át lehet használni, és nem ajánlott terhesség és szoptatás alatt.

A merbromin oldat eddig is vényköteles szer volt, ami nagy mértékben csökkentette a betegek hozzáférését a készítményhez, mostantól kezdve azonban csak az egészségügyi szolgáltatók számára lesz elérhető.

A rendelkezések 2018. október 12-én jelentek meg az Egészségügyi Közlönyben, és a közlést követő 5. naptól hatályba is léptek. A közlemény teljes szövege megtalálható az OGYÉI honlapján.

A FoNo módosításával párhuzamosan az OGYÉI kiadta a 3/2018-MAG számú közleményt is, mellyel a gyógyszerkészítéshez használt gyógyszeranyagok listájára is átvezetik a változást. A merbrominum alapanyag mellé a kizárólag intézeti felhasználásra utasítás került.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.