Economx.hu: Új fejezet jöhet az oltásoknál, több ország már bevezette

Szerző: | 2023. nov. 3. | Sajtómegjelenések

A patikákban is beadható oltásokra és a szolgáltatásbővítésre helyezték a hangsúlyt a Hálózati Gyógyszertárak Európai Szövetségének budapesti konferenciáján. A gyógyszertári szolgáltatások kiterjesztését a magyar gyógyszerész szakma is sürgeti, mert ez jelentős terhet vehetne le az egészségügyi ellátórendszerről.

Már több európai országban a patikákban is beadják a védőoltásokat és Magyarországon a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) is ennek megvalósításán dolgozik. Ez azért is fontos, mert globálisan az egészségügy túlterhelt és egy ilyen új szolgáltatás bevezetése a gyógyszertárakban jelentősen tehermentesítheti az orvosi rendelőket.

Prága, Bukarest és Varsó után Budapesten tartja negyedik konferenciáját az European Federation of Pharmacy Chains (EFPC), a Hálózati Gyógyszertárak Európai Szövetsége. Az eseményen elhangzott, hogy Nagy-Britanniában és Romániában az influenza elleni oltást már hatósági engedélyek mellett a gyógyszerészek is beadhatják, de Szerbiában is elindult az okos gyógyszertár program, ahol többek között posztcovid tanácsadást adnak vagy a HPV oltások fontosságára is felhívják a lakosság figyelmét, hangzott el EFPC kongresszusán.
A Covid-elleni oltásokkal kapcsolatban példaként említették, hogy Amerikában a lakosság 80 százaléka megkapta a védőoltást, és a többség a gyógyszertárban oltakozott, ez a legegyszerűbb, legkényelmesebb módja a védőoltások beadásának.

A betegek és az egészségügyi dolgozók közötti legtöbb találkozás az elmúlt években a gyógyszertárakban zajlott, a koronavírus-járvány nagy kihívás elé állította a patikákat, mondta nyitóbeszédében Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.

A gyógyszerészek és a betegek közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb színtere a gyógyszertár volt, patikából ugyanakkor Magyarországon évről évre egyre kevesebb van. Jelenleg 2230 körüli patika üzemel, az elmúlt 12 évben 170-nel csökkent a számuk, ami 7 százalékos visszaesés jelentet.

Új szolgáltatások bevezetése
Fontos, hogy a gyógyszerészek minél magasabb szinten tudják ellátni a betegeket és ne égjenek ki a munkájuk során, tovább tudják fejleszteni tudásukat, mondta Arijana Meštrović, aki Horvátországot képviselte a konferencián. Példaként említette, hogy egy PCR – vagy egy streptococcus tesztet a gyógyszertárakban is el lehet végezni, vagy a vizelet analizálását is meg lehet oldani, de a patikákban a védőoltások beadása is megoldható.

Magyarországon is gyógyszerészi szakmai szervezetek is amellett érvelnek, hogy bővíteni kell a patikai szolgáltatásokat. Ezek közé sorolják:

  • a gyógyszeres terápia menedzsmentet;
  • a gyógyszerészi vényírás bevezetését;
  • és a patikai vakcináció elindítását a hazai patikákban is.

A teljes cikk az economx.hu oldalán érhető el. 

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.