Szakvizsga a gyógyszertárvezetéshez 2.

Szerző: | 2019. nov. 4. | Blogbejegyzés

Az egészségügyi kormányzat döntése nyomán 2025. január 1-től csak olyan gyógyszerész vezethet gyógyszertárat, aki rendelkezik a megfelelő szakvizsgával. Szövetségünk alapvetően egyetért a jogalkotó szándékával, azonban a követelmény tervezett bevezetésénének a módjával nem. Véleményünket két bejegyzésben mutatjuk be, az első rész itt olvasható.

Szakvizsga a gyógyszertárvezetéshez 2.

Jogszabályi háttér 

Ahogy azt már az előző bejegyzésünkben is bemutattuk, a Gyógyszergazdaságossági törvény (Gyftv.) rendelkezései alapján 2025. január 1-től közforgalmú és intézeti gyógyszertárat csak szakgyógyszerészi szakképesítéssel lehet majd vezetni. Ez vonatkozik minden gyógyszertárvezető típusra, nem csak a személyi jogos gyógyszerészekre.

A követelmény bevezetésével egyidejűleg az egészségügyi kormányzat felmentést is adott a gyógyszerészek egy részének. A kedvezményezettek egyik körét azok a gyógyszerészek alkotják, akik 2025-re elérik az 50 éves korhatárt. Emellett azonban van egy másik könnyítés is, ami a szakvizsga típusához kötődik.

A Gyftv. rendelkezései szerint gyógyszertárat az a gyógyszerész vezethet majd, aki „rendelkezik az egészségügyért felelős miniszter rendeletében foglalt tevékenység végzése szerinti szakgyógyszerészi szakképesítéssel”. A megfogalmazásból egyértelmű, hogy nem mindegy, hogy milyen szakképesítéssel rendelkezik az a gyógyszerész, aki vezetővé szeretne válni.

A megfelelő szakképesítés megszerzésével kapcsolatban két problémás terület merül fel. Az egyik az, hogy sok olyan szakgyógyszerész van, aki úgy végezte el a képzést, hogy nem tudhatott a követelmény bevezetéséről. Ennek következtében előfordulhat, hogy nem azt a típusú szakvizsgát szerezték meg, amire szükségük lesz a jövőben.

A másik probléma, hogy a mai napig nem jelent meg az a miniszteri rendelet, amely meghatározná, hogy pontosan milyen típusú szakvizsgára van szükség a gyógyszertárvezetéshez. Így azok a gyógyszerészek is például, akik idén kezdték a szakképzést, úgy választottak szakirányt, hogy nem lehetnek biztosak benne, hogy jól döntöttek.

A megfelelő szakvizsga kérdése

A gyógyszertár vezetéshez szükséges követelményt előíró jogszabályi rendelkezés 2015 júniusában jelent meg a Magyar Közlönyben, azonban az ehhez kapcsolódó miniszteri rendelkezés az eltelt több mint négy év alatt sem jelent meg. A jogalkotó eredetileg majdnem 10 évet adott a gyógyszerészeknek a felkészülésre, melynek közel a fele telt el úgy, hogy nem ismerhettük meg a pontos követelményeket.

Szövetségünk álláspontja szerint a gyógyszerészek érdekében az egészségügyért felelős miniszternek minél előbb meg kell jelentetnie a megfelelő szakvizsgákat meghatározó rendeletet. Ezzel egyszer és mindenkorra egyértelművé válna, hogy milyen követelménynek kell megfelelniük azoknak, akik 2025-től gyógyszertárat szeretnének vezetni.

A hiányzó rendelet megjelenésével az is eldől majd, hogy kik azok, akik nem a megfelelő szakirányt választották a képzésük megkezdésekor. Nekik újabb szakképesítést kell megszerezniük majd, ahhoz, hogy eleget tudjanak tenni a megváltozott követelményeknek.

Azzal az egészségügyi kormányzat is tisztában volt, hogy ezzel a rendelkezéssel azokat a gyógyszerészeket hozzák hátrányos helyzetbe, akik nem tudhatták előre, hogy milyen szakvizsgával kell majd rendelkezniük. Ennek orvoslására 2017 elején újabb mentességet vezettek be a szakvizsga követelménye alól.

A Gyftv. módosítása szerint nem vonatkozik a szakvizsga követelménye azokra a gyógyszerészekre, akik

  • 2015. július 15-e előtt szerezték meg a szakképesítésüket,
  • 2015. július 15-e előtt kezdték meg a szakgyógyszerészi képzést.

Ezzel a rendelkezéssel a jogalkotó két részre osztotta a szakgyógyszerészi képesítést szerzett gyógyszerészeket.

Az első csoportba azok a gyógyszerészek tartoznak, akik azért nem választhattak megfelelő szakirányt, mert hamarabb szerezték meg a szakképzettséget vagy kezdték meg a képzést, minthogy kiderült a követelmény. Ők felmentést kapnak a jogalkotótól.

A második csoportba kerültek azok a gyógyszerészek, akik azért nem választhatták a megfelelő szakirányt, mert nem jelent meg időben a szükséges szakképzettséget meghatározó miniszteri rendelet. Ők eddig nem kaptak felmentést a jogalkotótól.

Szövetségünk álláspontja szerint a második csoportba tartozó gyógyszerészeket ugyanúgy nem tudhatták, hogy milyen szakirányt válasszanak, ezért ugyanúgy mentességet kellene kapjanak, mint az első csoport tagjai.

A gyógyszertárvezetéshez kapcsolódó új követelmények bevezetésével kapcsolatos álláspontunkról és javaslatainkról tájékoztattuk ez Emberi Erőforrások Minisztériumát is.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.