Szövetségünk javasolja, hogy ismét legyen kötelező a gyógyszertárakban a maszkviselés

Szerző: | 2021. nov. 4. | Blogbejegyzés

Idén ősszel megkezdődött a koronavírus-járvány negyedik hulláma, a tájékoztatások alapján folyamatosan emelkedik a fertőzöttek és a kezelés alatt lévők száma. Emellett a hidegebb időjárással együtt megjelentek a szezonális felső légúti megbetegedések, valamint várhatóan hamarosan érkezik az influenza-járvány is.

A gyógyszertárak a koronavírus-járvány előző hullámai alatt is folyamatosan a lakosság rendelkezésére álltak, és ez a jövőben sem fog változni. A felső légúti betegségek terjedésével párhuzamosan egyre több fertőző beteg fogja felkeresni a gyógyszertárakat, hogy be tudják szerezni a tüneteiket enyhítő készítményeket. Ez értelemszerűen nagy fertőzésveszélynek teszi ki a gyógyszertárba látogató többi beteget.

Az idén júliusban megjelent 31/2021. (VII. 7.) EMMI rendelet alapján kötelező a szájat és az orrot folyamatosan eltakaró maszk viselése az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény definíciója szerinti egészségügyi intézmények területén. Ebbe a körbe a gyógyszertárak jelenleg nem tartoznak bele, így a gyógyszertárak területén nem kötelező a maszk viselése. Ugyan a gyógyszertárvezető elrendelheti azt a gyógyszertár dolgozóinak, azonban a gyógyszertárban betérő betegeket már nem kötelezhetik a maszk viselésére.

A gyógyszertári szakszemélyzettől érkező jelzések alapján jelentős az igény a részükről arra, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően a gyógyszertárakban is ismét legyen kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése. Ezzel az igénnyel Szövetségünk is egyetért, ezért azzal a kéréssel fordultunk a releváns döntéshozókhoz, hogy a lakosság és a gyógyszertári dolgozók egészségének védelme érdekében ennek megfelelően módosítsák az ide vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.