OECD jelentés az egészségügyről: új kihívások a gyógyszerellátásban

Szerző: | 2015. nov. 6. | Blogbejegyzés

November 4-én jelent meg az OECD Egészségügyi Körkép 2015 című kiadványa, melynek célja, hogy bemutassa az egészségi állapot és az egészségügyi ellátórendszerek legfontosabb statisztikai adatait, döntően a 2013-as számokra építve. A kiadvány szerkesztői azonban nem csak elérhetővé tették legfrissebb adatokat, hanem megpróbálták megjósolni azt is, hogy milyen trendekre számíthatunk a közeljövőben, többek között a gyógyszerellátás területén is.

egeszsegugy

A kiadvány szerint az OECD országaiban az elmúlt évtizedben, részben a gazdasági világválság hatására, az egészségügyi kormányzatok igyekeztek nagymértékben visszafogni a gyógyszerekre fordított költségvetési támogatások mértékét. Nem kivétel ez alól Magyarország sem: reálértéken számolva, az egy főre jutó gyógyszerkiadások 2005 és 2009 között évente átlagosan 6,6%-kal, míg 2009 és 2013 között 4,2%-kal csökkentek. A megszorítások mellett jelentősen mérsékelte a gyógyszerkiadásokat az is, hogy a nagyszámú lejáró szabadalom következtében megjelenő generikus gyógyszerek csökkentették az originális készítmények árát és forgalmát.

Hosszú távon azonban mindenképpen a kiadások növekedésével kell számolni. Az elöregedő társadalmakban egyre nagyobb számú beteg ember ellátásáról kell gondoskodni, és a  gyógykezelések várhatóan egyre hosszabb ideig tartanak majd. Ennek fő oka, hogy a terápiás protokollok egyre korábbi beavatkozásokat írnak elő, valamint a javuló diagnosztika miatt hamarabb ismerik fel a kóros állapotokat.

A kiadások emellett azért is emelkednek majd, mert a piacra kerülő új hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek általában igen drága és speciális készítmények. Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a gyógyszereknek a forgalma jellemzően nem a gyógyszer-kiskereskedelemben, hanem a kórházi ellátásban jelentkeznek majd.

A részletesebb adatok iránt érdeklődők a kiadványt ezen a linken érhetik el.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.