Az ÁNTSZ növelné az influenza elleni oltások számát

Szerző: | 2015. nov. 9. | Blogbejegyzés

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) információs hetilapjának legfrissebb számában tette közzé az Országos Tisztifőorvos körlevelét az influenzaszezonra való felkészülésről. A következő időszak feladatait három részre bontották: az influenzavírusok jelenlétének figyelése és a járványügyi felügyelet működtetése, az influenza elleni védőoltások szervezése, valamint a járványok jelentése.

A OEK adatai szerint az előző influenzaszezonban rendkívül kevesen oltatták be magukat téritésmentesen felhasználható oltóanyaggal, összesen 775 ezer fő élt a lehetőséggel. A közel 60%-os arány a legalacsonyabb az elmúlt 15 évet tekintve. Különösen rossz adatokat mutat a 65 év felettiek és az egészségügyi dolgozók oltottsági aránya: míg 2011-ben a 65 év felettiek közel harmada részesült oltásban, addig tavaly ez az arány 22%-ra zuhant. Az egészségügyben dolgozóknál is elkeserítő a helyzet, 4 éve az érintettek fele oltatta be magát influenza ellen, de tavaly már csak 30%-uk.

oltas-hgysz

Érthető, hogy a Tisztiorvosi Hivatal a 2015 / 2016-os időszakra a csökkenő tendenciák visszafordítását tűzte ki céljául. A 60 év feletti lakosság körében legalább 40%-os oltási arányt kívánnak elérni, míg az egészségügyi dolgozók körében a 70%-os arány a célkitűzés.

Idén 1 millió 300 ezer oltóanyag áll rendelkezésre téritésmentesen a 3 év felettiek számára. Az oltást többek között ingyenesen kaphatják meg a szív-, a légzőszervi-, a krónikus máj és vesebetegek, valamint az immunhiányos és daganatos betegségben és az anyagcsere-betegségben szenvedők, a várandós nők, a 60 év felettiek, az egészségügyi dolgozók és a migránsokkal érintkezésben lévő személyek. A 3 év alatti gyermekek számára 4 000 oltóanyagot különítettek el.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az előző évi adatok és tapasztalatok alapján idén is megtette ajánlását az oltóanyag tartalmára vonatkozóan. A két szervezet bizottsága a 2015/2016. évi influenzaszezonra a trivalens influenza elleni vakcina előállításához az északi féltekén

– az A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-szerű,

– az A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2)-szerű,

–és a B/Phuket/3073/2013-szerű influenzatörzseket ajánlja.

Az előző évihez képest a trivalens oltóanyag összetétele megváltozott, kicserélték az A(H3N2) és a B vírustörzseket.

Részletes információk az Epinfo 42-43. számában olvashatóak az Országos Epidemiológiai Központ oldalán.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.