Van-e esély a változásra a homeopátia szabályozásában?

Szerző: | 2015. nov. 11. | Blogbejegyzés

A homeopátia nem több, mint placebo – idén márciusban ezzel a megállapítással zárta az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) azt a kutatást, melynek során 1800 tanulmányt vizsgáltak meg. A Tanács fő célja az volt, hogy megállapítsák a homeopátiás alternatív terápiának a hatásosságát. Ahogy azt várni lehetett, a friss tudományos eredmények nyilvánosságra hozatala jelentős visszhangot keltett, de továbbra is kérdéses, hogy milyen változásokat indít el világszerte a homeopátiás szerek forgalmazásával kapcsolatban.

homeopatia-hgysz

Ahogy arról már egy korábbi blogbejegyzésünkben is beszámoltunk, az Egyesült Államokban 1938-ban született meg a Szövetségi Élelmiszer, Gyógyszer és Kozmetikum Törvény (Federal Food, Drug, and Cosmetic Act, FD&C), mely ugyan legálissá tette a homeopátia alkalmazását, de a hatásosság és biztonságosság tekintetében minden gyógyszerre ugyanolyan szigorú előírásokat fogalmazott meg. Egyes vélemények szerint éppen ez utóbbi rendelkezéseket szegte meg az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (Food and Drug Administration, FDA) 1988-ban, amikor kidolgozott egy külön szabályozási keretrendszert a homeopátiás készítmények engedélyeztetésére (Compliance Policy Guide, CPG 400.400).

Úgy tűnik azonban, hogy a negyed századdal ezelőtt kialakított szabályozás nincs kőbe vésve. Nem kis részben a tudományos szervezetek nyomására az FDA ez év áprilisában nyilvános konzultációt kezdeményezett, ahol az érdekeltek a jelenlegi szabályozás mellett és ellen is elmondhatták a véleményeiket. Az ismételten meghosszabbított határidők miatt a konzultációs időszak csak november elején zárult, így egyelőre csak találgatni lehet, hogy a beérkezett adatok és vélemények alapján hogyan dönt végül az FDA szakmai testülete.

Az Atlanti-óceán innenső partján viszont teljesen más helyzettel állunk szemben. Az Európai Unió tagállamai a homeopátiára vonatkozó szabályaikat az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről szóló 2001/83/EK számú irányelv alapján határozták meg. Az irányelv szerint a nemzeti szabályozásban a homeopátiás készítményekre különleges, egyszerűsített törzskönyvezési eljárást kell kialakítani. Emellett a homeopátia terén nagy hagyománnyal rendelkező tagállamok még arra is felhatalmazást kaptak, hogy a biztonságossági és hatásossági vizsgálatakor különleges szabályokat alkalmazzanak ezeknek a szereknek az esetében.

A fentiek következtében az Európai Unió területén (így hazánkban is) csak abban az esetben lehetne elérni változást, ha az uniós szintű szabályozás módosítására meglenne a megfelelő politikai akarat. Ezt támogatták az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tagjai is, amikor nyílt szavazáson egyöntetűen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül csatlakoztak a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezéséhez. A javaslat szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatásossági vizsgálatoknak kellene alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket. Nehéz megjósolni, hogy a szakemberek véleménye mekkora hatással lesz majd a politikai döntéshozókra, de mindenképpen figyelembe kell venni azt is, hogy a homeopátiával foglalkozó gyártók és forgalmazók jelenleg egy több százmillió eurós forgalmat lebonyolító iparágat tartanak fenn.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.