A salátarendelet nem EESZT-vel kapcsolatos rendelkezései

Szerző: | 2017. nov. 15. | Blogbejegyzés

Előző bejegyzésünkben arról számoltunk be, hogy megjelent az e-recept alkalmazásához szükséges módosításokat tartalmazó salátarendelet. Ez a jogszabály azonban nem csak az EESZT működésével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza, hanem néhány más módosítást is, amelyek szintén fontosak a gyógyszertárak működése szempontjából. Az alábbiakban ezeket a változásokat mutatjuk be.

Változás a nagyértékű gyógyszerek kiváltásánál

Az bizonyára mindenki számára pontosan ismert, hogy az orvos egy vényen legfeljebb 30 napi mennyiségben rendelhet olyan gyógyszereket, melyeknek a bruttó fogyasztói ára meghaladja az 50 000 Ft értékhatárt. Ha ilyen gyógyszert szeretne rendelni az orvos több hónapra, akkor a vényen fel kell tüntetni, hogy az adott vény mely időponttól váltható ki.

Ezeknek a nagyértékű gyógyszereknek a kiadása november 1-től úgy változott, hogy a gyógyszer kiadásakor az átvevőtől nemcsak aláírást kérnek, hanem a személyazonosítására alkalmas igazolványának a számát is meg kell adnia a gyógyszerésznek. Ez értelemszerűen bármelyik arcképes igazolvány lehet, a személyi igazolvány, a vezetői engedély vagy akár az útlevél is.

Papír alapú vények kiadásánál a számot a vényre, elektronikus vények esetében pedig a kiadási igazolásra kell ráíratni. A módosítás a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerekről és a támogatás összegéről szóló 1/2003. (I. 21.) ESZCSM rendeletben jelent meg.

Változás a gyógyszeranyagok forgalmazásánál

A gyógyszeranyagok gyógyszertári forgalmazásának feltételeit az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet alapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) határozza meg. Ennek alapján született meg idén az OGYÉI-P-65-2017 számú módszertani levele is, mely a gyógyszeranyagok nem gyógyászati célú forgalmazásának szabályait tartalmazza. A rendelet gyógyszeranyagok forgalmazásával kapcsolatos szövege november 1-től több szempontból is megváltozott.

Az egyik legfontosabb ezek közül az, hogy a rendelet mostantól nem csak a gyógyászati, hanem a nem gyógyászati célú felhasználás szabályainak meghatározására is felhatalmazást ad az OGYÉI-nek. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az OGYÉI a FoNo-ban, illetve a módszertani levélben meghatározhatja, hogy egyszerre mekkora adag gyógyszeranyagot lehet kiadni a gyógyszertárból, akár gyógyászati, akár nem gyógyászati céllal. Az OGYÉI-P-65-2017 számú módszertani levele jelenleg csak ajánlott kiadható mennyiségeket tartalmaz, a módosítás hatására ezek maximális kiadható mennyiségekre változhatnak.

A másik nagy változás a gyógyszeranyagok forgalmazásával kapcsolatban, hogy a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet szövegéből eltűnt a hivatkozás a nem gyógyászati célú kiadásnál a veszélyes és/vagy ellenőrzött anyagok forgalmazására meghatározott szabályokra. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a továbbiakban nem kell betartani ezeket a rendelkezéseket. Attól függően, hogy a gyógyszertár a gyógyszeranyagot milyen kategóriájú termékként hozza forgalomba, továbbra is be kell tartani az adott készítményekre vonatkozó rendelkezéseket.

Változás a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadásának nyilvántartásában

A gyógyszertárak a 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet rendelkezései alapján nyilvántartást vezetnek a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadásáról. Ez a nyilvántartás jelenleg a következő adatokat tartalmazza:

  • a kiadott gyógyszer neve,
  • a kiadás időpontja,
  • az átvevő végzettségét vagy jogosultságát hitelt érdemlően tanúsító okirat száma,
  • orvos esetén az orvosi bélyegzőjének a száma vagy a lenyomata,
  • a kiadó és az átvevő aláírása.

A 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet 2020. január 1-től úgy módosul, hogy a gyógyszertáraknak a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadásánál az EESZT rendszerben rögzíteni kell:

  • a kiadott gyógyszer nevét, hatáserősségét, kiszerelését és mennyiségét,
  • a kiváltó orvos, gyógyszerész alapnyilvántartási számát, állatorvos kamarai nyilvántartási számát, ezek hiányában diplomaszámát.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy a két nyilvántartást majd egymással párhuzamosan kell-e vezetni, vagy megszűnik-e a papír alapú nyilvántartás 2020. január 1-től. A most megjelent salátarendelet ebből a szempontból nem módosította a 41/2007. (IX. 19.) EüM rendeletet, de az elkövetkezendő két évben az egészségügyi kormányzatnak bőven lesz még ideje ezt rendezni.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.