Sok gyógyszerészt hátrányosan érint majd a gyógyszertárvezetéshez szükséges követelmény bevezetése 2025-től

Szerző: | 2019. nov. 15. | Sajtóközlemények

A HGYSZ javaslatot tett a probléma megoldására

2025-től csak megfelelő szakvizsgával lehet majd gyógyszertárat vezetni, azonban ezalól mentességet élveznek majd többek között az 50. életévüket betöltött gyógyszerészek. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint számos gyógyszerészt hátrányosan érint a rendelkezés, ezért jogszabály-módosítást javasolnak.

A gyógyszergazdaságossági törvény alapján 2025. január 1-től csak az lesz jogosult gyógyszertár vezetésére, aki rendelkezik a megfelelő szakgyógyszerészi szakképesítéssel. Ezalól a követelmény alól mentesítést kapnak azok a gyógyszerészek, akik 1975. január 1. előtt születtek, vagy 2015. július 15-e előtt szerezték meg a szakképesítésüket, vagy ezelőtt kezdték meg a szakgyógyszerészi képzésüket. 

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége egyetért a szakképesítési követelmény bevezetésével, azonban úgy véli, hogy a könnyítések ilyen módon történő bevezetése hátrányosan érinti a gyógyszerészek egy részét, mivel életkor alapján tesz különbséget abban, hogy ki részesülhet mentességben a követelmények alól. A gyógyszerészi szakvizsgát legkönnyebben a fiatal beosztott gyógyszerészek tudják megszerezni, közvetlenül az egyetem elvégzése után. Később, saját gyógyszertárat vezetve és további kötöttségek mellett azonban sokkal nehezebb befejezni a hároméves elméleti és gyakorlati képzést. Ezt mérlegelve a jogszabály mentességet ad a gyógyszerészek egy csoportjának. Azonban az 50 éves korhatár meghúzásával az idősebb gyógyszertárvezetőknek kedvez a jogszabály, mivel azoknak a gyógyszerészeknek, akik ugyan 2025-ben még nem töltötték be az 50. életévüket, de szintén rendelkeznek szakmai és magánéleti kötöttséggel, jelentős problémát okozhat a képesítés megszerzése.

A HGYSZ javasolja, hogy a gyógyszertárvezetéshez szükséges szakvizsga követelményét felmenő rendszerben vezessék be, és ne csak az 50 év feletti gyógyszerészek legyenek felmentve alóla. Tehát azoknak a gyógyszerészeknek legyen kötelező a szakvizsga, akik az előírás megjelenését követően, azaz 2015. július 15-e után szerezték meg a gyógyszerészi diplomájukat.  Mivel ezek a gyógyszerészek már az egyetemi képzés elvégzésekor tisztában lehettek a jogszabályi változásokkal, volt lehetőségük időben dönteni, és felkészülni a követelmények bevezetésére. 

A Szövetség másik megoldási lehetőséget is javasol. Eszerint legalább azok a gyógyszerészek mentesüljenek a követelmények alól, akik 2015. július 15. előtt már voltak személyi jogos vagy intézeti gyógyszertárvezetők  – ebben az esetben a megszerzett tapasztalatuk biztosítja felkészültségüket. A HGYSZ elképzelése szerint ők mindaddig megőriznék mentességüket, amíg ugyanabban a gyógyszertárban maradnak vezetők, ahol jelenleg is dolgoznak.

”Észrevételeinket elküldtük az EMMI Egészségügyi államtitkárságára, és bízunk benne, hogy megfontolják javaslatainkat. Úgy véljük, hogy ezekkel a lépésekkel ki lehetne küszöbölni azt, hogy a jogszabály hátrányosan különböztessen meg gyógyszerészeket az életkoruk vagy a szakképzésük megkezdésének időpontja alapján.” –  mondta Dr. Marjai Tamás, a HGYSZ szakmai igazgatója. 

 „Véleményünk szerint ugyancsak komoly problémaforrás, hogy a szakirány rendeletszintű meghatározása a mai napig nem jelent meg. A gyógyszerészek érdekében nagyon fontos lenne, hogy minél előbb megismerhető legyen a megfelelő szakvizsgákat meghatározó jogszabály, mellyel egyértelművé válna, hogy milyen követelménynek kell megfelelniük azoknak, akik 2025-től gyógyszertárat szeretnének vezetni.” 

Amennyiben további részleteket kíván megtudni a problémáról és a HGYSZ javaslatáról, kérjük keresse fel a Szövetség honlapját (www.hgysz.hu), ahol két blogbejegyzésben is foglalkozunk a témával. (Első részMásodik rész)

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.