ATV: Kontroll nélkül szedjük a fájdalomcsillapítókat, ezért jön a szigorítás

Szerző: | 2019. nov. 20. | Sajtómegjelenések

Népszerű gyógyszerek válhatnak vénykötelessé jövő májustól. Az úgynevezett ibuprofén tartalmú szerek listáját szigorítják majd, a hatóanyag mennyisége szerint. Ezek a gyógyszerek elsősorban fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és reuma elleni készítmények. Túlzott mennyiségben azonban szív- és érrendszeri problémákat is okozhatnak.

A napokban jelent meg a gyógyszerészeti intézet erről szóló közleménye, Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója híradónknak azt mondta: az ibuprofén tartalmú készítmények rendkívül népszerűek a betegek körében, alapvetően láz és fájdalomcsillapításra használják, felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt.

Marjai Tamás szerint tavaly körülbelül 3 millió doboz fogyott ezekből a készítményekből, ami nagyon magas szám. Magyarországon nagyjából 80 féle ibuprofén tartalmú készítményt árusítanak, ezek közül azonban nem mindegyik lesz receptköteles.

„2020 május elsejétől elsősorban azok a készítmények válhatnak vénykötelessé, melyek magasabb hatóanyag tartalmúak, illetve alapvetően reumás betegségek kezelésére szántak. Biztosan nem válnak vénykötelessé azok a készítmények, amelyek alacsonyabb hatóanyag tartalmúak, illetve elsősorban a gyerekek kezelésére szolgált szirupok, végbélkúpok sem válnak vénykötelessé” – mondta el a szakmai igazgató, hozzátéve: mint minden gyógyszernél, ezeknél a készítményeknél is figyelni kell a mellékhatásokra és vigyázni kell a túladagolásra is. A gyógyszerészeti intézet, elsősorban a szív és, érrendszeri mellékhatásokról ír, de napi 2400 mg-nál magasabb dózisban az ibuprofén a trombózis kialakulását is elősegíti.

A teljes riportot az ATV oldalán tekinthetik meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.