Ismét bevezették a 65 éven felüliek vásárlási idősávját

Szerző: | 2020. nov. 24. | Blogbejegyzés

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védekezés részeként a kormány a mai nappal ismét bevezette a 65 éven felüliek vásárlási idősávját. A most bevezetett rendelkezések, melyek  a Magyar Közlöny 256. számában jelentek meg, több ponton is eltérnek a tavasszal alkalmazott szabályozástól.

Az 513/2020. (XI. 23.) Korm. rendelet egy új alcímmel és két új paragrafussal egészíti ki a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletet.

A szabályozás szerint a 65. életévét betöltött személyek korlátozás nélkül, szabadon látogathatnak bármilyen üzletet. A 65 év alatti személyek azonban nem vásárolhatnak hétköznap 9 és 11 óra között és hétvégén 8 és 10 óra között.

  • a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletekben,
  • a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb üzletekben,
  • valamint a gyógyszert és a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekben (gyógyszertárakban).

A rendelkezések betartását a maszkviselési szabályokhoz hasonlóan a rendőrség ellenőrzi a honvédség segítségével. A jogsértő gyógyszertárakat 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal, valamint legfeljebb egy évig terjedő bezárással lehet büntetni.

A jogszabály hatályos állapota alapján a rendelkezéseket a mai naptól kell alkalmazni első körben december 11-ig. A vásárlási idősáv fenntartásáról a kormányzat a járványügyi helyzet függvényében dönt majd.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.