Pénzcentrum – Súlyos kór pusztít Magyarországon: tízből egy magyar érintett

Szerző: | 2017. nov. 24. | Sajtómegjelenések

Alig több mint tíz év alatt duplájára nőtt a magyar cukorbetegek száma a 19 évnél idősebbek körében. Most több mint egymillió ember érintett, viszont közülük legalább fél millióan nem is tudják, hogy baj van, pedig a korai felismerés kulcsfontosságú. 12 év alatt duplájára nőtt a magyar cukorbetegek száma a 19 évnél idősebbek körében 2003 és 2015 között a KSH adatai szerint.

„Most közel 800 ezer olyan beteg van Magyarországon, aki kezelés alatt is áll, és további közel félmillió, akinél viszont még nem diagnosztizálták a cukorbetegséget. Vagyis sokan vannak, akik betegek, de nem is tudnak róla, hogy azok”- mondta a Pénzcentrumnak Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. A szakember azt is elmondta, a diabétesz világviszonylatban is az egyik legtöbb embert érintő betegség, jelenleg több, mint 420 millióan élnek vele.

„Az összes ampullában, illetve előretöltött injekciós tollban kapható inzulinkészítmény vényköteles gyógyszerként kerül törzskönyvezésre és forgalomba. Csak gyógyszertárban lehet őket beszerezni, és mivel támogatott készítmények, ezért az áruk is mindenhol egységes. A beteg állapotának függvényében az orvos az inzulint emelt vagy kiemelt támogatással írhatja fel. Emelt támogatás esetén a beteg által fizetett térítési díjak széles skálán mozoghatnak: ez az összeg 1900 forinttól kezdve egészen akár 16 000 forint fölé is terjedhet” – mondta a Pénzcentrum megkeresésére dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója.

Ha az orvos kiemelt támogatással írja fel a gyógyszereket, akkor minden doboz gyógyszerre egyformán 300 forint térítési díjat kell fizetni. „Ez a „dobozdíj”, mely a közkeletű vélekedéssel ellentétben nem azért kapta a nevét, mert a gyógyszer dobozát kell kifizetni, hanem azért, mert a gyógyszer eredeti árától függetlenül minden egyes dobozra egységesen kell alkalmazni” – mondta dr. Marjai Tamás.

 

A teljes cikk elolvasható a Pénzcentrum oldalán.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.