Világgazdaság: Változás előtt a gyógyszertárak termékköre

Szerző: | 2018. nov. 28. | Sajtómegjelenések

Egy új profilrendelet megalkotását javasolja a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) – mondta a Világgazdaságnak Marjai Tamás, a szervezet szakmai igazgatója. Ugyanis a gyógyszertáraknak nincs jogalapjuk arra, hogy bizonyos élelmiszereket forgalmazzanak, de a drogériákra és a kereskedelmi üzletláncokra nem vonatkozik a szigorítás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) október végén bocsátotta szakmai egyeztetésre a gyógyszertárakban forgalmazható termékekről szóló profilrendeletet. A módosítás fő célja, hogy a rendelet előírásait összhangba hozza a különleges élelmiszerekre vonatkozó hatályos szabályozással.

Egy uniós jogszabályváltozás miatt négy termékkategória teljesen megszűnt, az ezekbe tartozó élelmiszerek normál élelmiszerekké váltak. A HGYSZ szerint ahhoz, hogy ezek újra forgalmazhatóvá váljanak a gyógyszertárakban, mindenképpen szakmai egyeztetésekre és a profilrendelet megfelelő és átfogó módosítására lenne szükség.

Marjai Tamás példaként említette, hogy a gluténérzékenyeknek és a szénhidrátanyagcsere-zavarokban szenvedőknek szánt élelmiszereket, a sportolóknak szánt fehérjeporokat és a kisgyermekeknek szánt tejalapú italokat a hatóság már most is leveteti a gyógyszertárak polcairól.

A cikk folytatása a vg.hu oldalon olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.