Ki látja el gyógyszerrel az egészségügyi intézményeket? I. rész

Szerző: | 2017. dec. 8. | Blogbejegyzés

A közforgalmú gyógyszertárak egyik alapvető feladata a közvetlen lakossági gyógyszerellátás biztosítása, emellett a patikák egészségügyi intézményeket is ellátnak gyógyszerrel, amelyek a beszerzett készítményeket az egészségügyi ellátás során használják fel. A napi gyakorlat során többször is felmerülhet kérdésként a gyógyszerészek körében, hogy a különböző egészségügyi intézményeket hogyan lehet szabályosan gyógyszerrel ellátni.

Ilyen esetekben az első dolog, amit mindig tisztázni kell az az, hogy pontosan milyen típusú egészségügyi intézményről is van szó. Az egészségügyről szóló törvény alapján az egészségügyi ellátórendszert alapellátásra, valamint járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátásra lehet felosztani. Ezen kívül a gyógyszerészek szempontjából még az orvosi táskák gyógyszerellátása lényeges.

Itt kell megemlítenünk, hogy ebben a bejegyzésben nem foglalkozunk a kézigyógyszertárakkal, mert a jogszabályi előírások alapján a háziorvos csak a saját nyilvántartásában szereplő betegek részére szolgáltathat ki gyógyszereket. Emellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az egészségügyi szolgáltatók közvetlen gyógyszerellátására a gyógyszer-nagykereskedőknek is van lehetőségük, de erre most szintén nem térünk ki részletesen.

Az orvosi táska

Egyes egészségügyi szolgáltatásoknak az egyik szakmai minimumfeltétele az, hogy az ellátást végző orvosnak rendelkezni kell orvosi táskával. A 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet szerint az orvos az orvosi táska részére vényen is rendelheti a gyógyszereket, ilyen esetekben nem kell egyértelmű utasítást feltüntetnie a gyógyszer adagolására vagy az alkalmazásának módjára és gyakoriságára. Helyette azonban fel kell tüntetnie „az orvosi táska részére” vagy a „pro me”, illetve „suo nomine” szavakat. November elseje óta fontos rendelkezés még, hogy az orvosnak az orvosi táska részére történő gyógyszerrendeléskor papíralapú vényt kell kiállítania.

Megrendelőlap

Szintén a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet engedélyezi az orvosoknak, hogy az egészségügyi tevékenységük végzése során betegellátásra felhasznált gyógyszerek rendeléséhez megrendelőlapot használhassanak. A megrendelőlapok 30 napig érvényesek, és forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszereket vagy magisztrális gyógyszereket lehet rajtuk rendelni. A gyógyszertárban előforduló megrendelőlapokról ebben a bejegyzésünkben írtunk részletesebben.

Az orvosi táska részére vényen, illetve az egészségügyi tevékenység végzéséhez megrendelőlapon gyógyszert rendelni a járóbeteg szakellátás és az alapellátás intézményei tudnak. Az alapellátásba tartozik például a háziorvosi, a gyermekorvosi és a fogorvosi ellátás és ügyelet, valamint a védőnői szolgálat az iskola egészségügy is. Ezeket az egészségügyi szolgáltatókat elláthatja gyógyszerrel bármelyik közforgalmú és fiókgyógyszertár, valamint a vényforgalmas részleggel rendelkező intézeti gyógyszertárak is.

Fekvőbeteg ellátó intézmények

Ezzel szemben a fekvőbeteg ellátást végző intézményekben a betegek részére a kezeléshez szükséges gyógyszerek, kötszerek, gyógyászati anyagok és ideiglenes gyógyászati segédeszközök beszerzése minden esetben intézeti gyógyszertáron keresztül történik. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy minden intézetnek saját gyógyszertárral kell rendelkeznie. A 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet lehetőséget ad arra, hogy két fekvőbeteg gyógyintézet megállapodást kössön egymással az intézeti gyógyszertári feladatok ellátására. Ennek következtében előfordulhat, hogy egyetlen intézeti gyógyszertár több fekvőbeteg gyógyintézetet is elláthat gyógyszerrel.

Természetesen az intézeti gyógyszertárak nem csak szigorúan a fekvőbeteg osztályokat látják el, hanem a gyógyintézethez tartozó további járóbeteg szakrendeléseket is. Emellett az ő feladatuk azoknak a szervezeti egységeknek az ellátása is, akik a gyógyintézettel kötött közreműködői szerződés alapján végzik az egészségügyi ellátást.

A fokozottan ellenőrzött szerekre és a Clonazepam tartalmú gyógyszerekre vonatkozó szabályozást a következő bejegyzésünkben tekintjük át.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.