Megjelent a törvénymódosítás a csomagküldés megszüntetéséről

Szerző: | 2021. dec. 9. | Blogbejegyzés

Tegnap jelent meg a Magyar Közlöny 224. számában az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú, valamint kapcsolódó törvények jogharmonizációs és egyéb célú módosításáról szóló 2021. évi CXXIX. törvény. A salátatörvény gyógyszertárak szempontjából legfontosabb rendelkezése, hogy 2022. január elsejétől megszűnik a lehetőség a gyógyszerek csomagküldésére.

A gyógyszertárak és a csomagküldés

A Gyógyszergazdaságossági törvény (Gyftv.) jelenleg hatályos szövege összesen három helyen rendelkezik a csomagküldésről. Az új jogszabályi rendelkezések mind a három helyen úgy módosítják a törvény, hogy megszűnjön a csomagküldés lehetősége.

A Gyftv. a csomagküldést nem önállóan határozta meg a törvény szövegében, hanem annak definícióját a gyógyszer házhoz szállítás meghatározásához kapcsolták. A mostani módosítással a csomagküldésre vonatkozó hivatkozást törlik a szövegből:

„gyógyszer házhoz szállítás: a csomagküldést ide nem értve a megrendelt gyógyszernek a megrendelő által megjelölt helyre történő eljuttatása közvetlen lakossági gyógyszerellátás keretében;”

A jelenlegi szabályozás alapján csak a vényköteles gyógyszereket nem lehetett csomagküldéssel eljuttatni a betegekhez. A jövő év elejétől kezdve már semmilyen gyógyszert nem lehet majd csomagküldéssel kiszolgálni. Azaz mindegy, hogy vényköteles vagy vény nélküli készítményről van szó, a csomagküldés mindkét esetben kizárt.

Emellett teljes egészében törlik azt a bekezdést a jogszabály szövegéből, melynek értelmében a csomagküldés útján kiszolgáltatott gyógyszer minőségi hibájáért a gyógyszertár működtetője a felelős. Erre a rendelkezésre értelemszerűen már nem lesz szükség.

Mindezek következtében 2022. január elsejétől kezdve a gyógyszertárak számára teljes egészében megszűnik a gyógyszerek csomagküldésének lehetősége. Az interneten rendelt gyógyszereket kétféleképpen kaphatják majd meg a betegek: személyes átvétellel és házhoz szállítással.

Felhívjuk minden internetes gyógyszerforgalmazással érintett gyógyszertár figyelmét arra, hogy a rendelkezések hatályba lépéséig kevesebb, mint egy hónap van hátra, ezért érdemes minél hamarabb meghozni a döntést a szükséges lépések megtételéről.

A betegek és a csomagküldés

A gyógyszertárak csomagküldésének tiltása mellett egy másik, új rendelkezés is bekerült a Gyftv. szövegébe. Az új 74/A. § szerint:

„Magánszemély helyett és nevében eljárva, üzletszerűen végzett bevásárlói és kiszállítói szolgáltató tevékenység keretében gyógyszerkiszállítás nem végezhető.”

A rendelkezés célja, hogy ne lehessen olyan szolgáltatást nyújtani a betegeknek, melynek során ellenszolgáltatás fejében a vállalkozás a beteg helyett szerzi be a gyógyszereket. Természetesen ez az előírás egyszerre tiltja a vényköteles és a vény nélküli készítmények beszerzését is.

A rendelkezéssel kapcsolatban alapvetően két kérdés merül fel. Mi a helyzet akkor, ha a beteg a családtagját, ismerősét, a falugondnokot, illetve a szociális munkást bízza meg a gyógyszerei beszerzésével? Ezeket a lehetőségeket a jogszabály továbbra sem tiltja meg, hiszen ez esetben nem üzletszerű a tevékenység, nincs ellenszolgáltatás a gyógyszerek kiszállításával kapcsolatban.

A másik kérdés, hogy a gyógyszertáraknak van-e teendője ennek az előírásnak a betartatásával kapcsolatban. A Gyftv. rendelkezéseinek ellenőrzése alapvetően a gyógyszerészeti hatóság feladata, és nem a gyógyszertáraké. Emellett a törvény szövegében sem írtak elő ellenőrzési kötelezettséget a gyógyszertárak számára. Valószínűleg azért nem, mert a gyógyszertáraknak nem is lenne eszköze arra, hogy ellenőrizze, hogy ki és milyen jogon vásárol gyógyszert a gyógyszertárban.

A gyógyszertári csomagküldés tiltásához hasonlóan ez a rendelkezés is a jövő év első napján lép hatályba.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.