Szükséges-e környezetvédelmi biztosítás kötése közforgalmú gyógyszertárak számára?

Szerző: | 2023. dec. 13. | Blogbejegyzés

2024. január elsején hatályba lép a 271/2023. (VI. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: rendelet), mely a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) 71. § a) pontja szerinti hulladéktermelő gazdálkodó szervezeteket környezetvédelmi biztosítás megkötésére kötelezi legalább 10 millió forint összegben.

A rendelet szerint a biztosítás megkötésére azon gazdálkodó szervezetek kötelesek, amelyeknek a telephelyén a tárgyévben képződött és birtokolt hulladék összes mennyisége
a) veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot,
b) nem veszélyes hulladék esetén – a c) pontban foglaltak kivételével – a 2000 kg-ot vagy
c) nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot
meghaladja.

A Ht. 71. § szerint a biztosítás célja a tevékenységgel okozható, előre nem látható környezeti károk felszámolását lehetővé tevő finanszírozás biztosítása.

Közforgalmú gyógyszertárak esetében, a tevékenységük során keletkező hulladékokat a MOHU az erre már korábban kötelezően megkötött szerződések alapján rendszeresen elszállítja, így a gyógyszertár szabályos működtetése esetén nem valószínűsíthető a rendeletben megállapított határt meghaladó mértékű hulladék birtoklás.

A fentiek alapján a környezetvédelmi biztosítás megkötésének kötelezettsége a rendeletben meghatározott mennyiségi határokra figyelemmel alapvetően nem érinti a közforgalmú gyógyszertárak működtetőit.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.