Pénzcentrum: Még nem késő megelőzni a bajt: hetekre ágynak eshet, aki elmulasztja

Szerző: | 2019. dec. 22. | Sajtómegjelenések

Az influenza szezon január végén, február elején tetőzik, azonban még nincs elkésve az sem, aki még nem adatta be a védőoltást. Az oltóanyaggal, megelőzéssel, és az influenza kezelésével kapcsolatban Dr. Marjai Tamást, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatóját kérdeztük.

Pénzcentrum: A patikákba október végén érkeztek meg az oltóanyagok. Mik a tapasztalatok, sok páciens adatja be még november folyamán a vakcinát, vagy csak akkor, mikor már terjedni kezd a járvány?

Dr. Marjai Tamás: Sajnos pontos statisztikai adatokkal nem rendelkezünk. Nagyon sok vakcinát közvetlenül az állami hivatalok szállítanak ki a háziorvosoknak, ezek nem kerülnek be a gyógyszertárakba.
PC: Mikor érdemes beadatni az influenza elleni oltást?

M. T.: Az influenza elleni vakcinák összetétele minden évben változik a WHO aktuális ajánlása alapján. Az adott szezonra ajánlott oltóanyagok általában október-november hónapban kerülnek az orvosi rendelőkbe és a gyógyszertárakba. Érdemes az oltást minél hamarabb beszerezni, hogy a védettség időben kialakulhasson. Az influenzajárvány jellemzően január-február hónapban tetőzik, de még ekkor is érdemes beadatni a védőoltást.

PC: Kikre jelent leginkább veszélyt, ha elkapja a vírust?

M. T.: Az influenza megbetegedésre jellemző a magas láz, az erős levertség és az izomfájdalmak. Ennek következtében a fertőzés azokra jelenti a legnagyobb veszélyt, akiknek a szervezete nehezebben viseli el a tünetekkel járó megterheléseket. Az újszülöttek, az idős emberek, a krónikus betegségben szenvedők (magas vérnyomás, cukorbetegség), illetve a légúti betegséggel rendelkezők (asztma, tüdőgyulladás) számára a megbetegedés nagyobb kockázattal jár. Egyértelműen a kockázati csoportba tartoznak a dohányosok és az immunrendszer gyengeségével járó betegségekben szenvedők is.

A teljes interjút a penzcentrum.hu oldalon olvashatják.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.