Pénzcentrum: Ez tuti neked is kiment a fejedből idén: pedig simán rámehet a családi karácsony

Szerző: | 2019. dec. 23. | Sajtómegjelenések

A karácsonyi rohanásban az emberek hajlamosak megfeledkezni az egészségükről, pedig éppen az ünnepek alatt még kellemetlenebb fejfájástól, gyomorsavtól, vagy epegörcsöktől szenvedni. A Pénzcentrum Dr. Marjai Tamást, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója tanácsát kérte ki azzal kapcsolatban, mire ügyeljenek a gyógyszert szedők karácsonykor.

Pénzcentrum: Mire érdemes különösen figyelni az ünnepi időszakban a gyógyszerek szedésénél?

Dr. Marjai Tamás: Az egyik legfontosabb jótanács, hogy a krónikus betegségeink nincsenek tekintettel az ünnepi időszakra, ezért továbbra is figyeljünk oda a rendszeresen szedett gyógyszereinkre. Ha kifogyóban vannak, akkor ne hagyjuk az utolsó pillanatra a kiváltásukat, nehogy ne tudjuk őket időben beszerezni.Ha elutazunk akkor pedig ne felejtsük el magunkkal vinni őket.

Emellett a gyógyszerszedőknek oda kell figyelniük az italfogyasztásra is. Nem minden készítmény mellé biztonságos alkoholt inni, mert komoly problémákat okozhat. De a rendszeresen szedett gyógyszereink hatását nem csak az ételek és italok befolyásolhatják, hanem az akut problémákra szedett szerek is. A vény nélküli szerek vásárlásánál már a gyógyszertárban győződjünk meg arról, hogy olyan készítményeket használjunk, melyek nem lépnek kölcsönhatásba a már szedett gyógyszereinkkel.


PC:
Milyen típusú gyógyszerek fogynak a legjobban karácsony és az ünnepek előtt?

M. T.: Karácsonyi készülődés része az is, hogy az emberek beszerzik azokat a gyógyszereket, melyek szükségesek lehetnek az ünnepek alatt is. Az ünnepi étel és italfogyasztásra gondolva nagyon sokan már jó előre beszerzik az emésztést elősegítő szereket, valamint a gyomorsav csökkentő készítményeket. Emellett jobban fogynak az epeműködésre ható készítmények is. Szintén a felkészülés része, hogy sok fájdalomcsillapító és görcsoldó készítményt vásárolnak.

PC: Hogyan készüljenek fel azok, akik tudják magukról, hogy gyomorsav problémáik, vagy görcseik lehetnek?

M. T.: Ha már tudjuk, hogy a sok étel és ital fogyasztása problémát okozhat, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy megelőzzük ezeket a helyzeteket. Ha odafigyelünk az étkezéseknél, akkor lehet, hogy nem is fognak jelentkezni a kellemetlen tünetek, és nem lesz szükség a gyógyszerekre sem. Ha odafigyeléssel nem tudjuk megelőzni a problémáka, de tudjuk, hogy melyek azok a jól bevált készítmények, melyek segíthetnek nekünk, akkor időben gondoskodjunk a beszerzésükről.

A teljes cikket a penzcentrum.hu oldalon olvashatják.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.