Kell-e zárjegy a gyógyszertárban az alkoholra?

Szerző: | 2017. márc. 13. | Blogbejegyzés

Nemrégiben egy blogbejegyzés keretében foglalkoztunk az OGYÉI új módszertani levelével. A bejegyzésre reagálva egy gyógyszerész felvetette, hogy a vegyi anyagként forgalmazott benzinnél és alkoholnál nem csak a 27%-os áfára, hanem a jövedéki adóra is oda kellene figyelni. A vonatkozó jogszabályok alapján a gyógyszertáraknak eddig sem volt, és a jövőben sem lesz jövedéki adó fizetési kötelezettségük. Blogbejegyzésünkben ennek hátterét mutatjuk be részletesebben.

Az OGYÉI új módszertani levelének megjelenése előtt a gyógyszertárak fertőtlenítés céljából forgalmazhattak benzint és 70%-os alkoholt. Ezeket a készítményeket a magisztrális gyógyszerként 5%-os áfával árulták a patikák a betegeknek. Az OGYÉI-P-65-2017 számú módszertani levél 2017. február 20-ai hatályba lépése óta a 96%-os alkoholt és a benzint lehet forgalmazni, nem gyógyszerként, 27%-os áfával.

Felmerülhet a kérdés, hogyan lehetséges, hogy annak ellenére, hogy már nem számítanak gyógyszernek ezek a termékek, mégsem kell jövedéki adót fizetni a forgalmazásuk után?

A kérdésre a választ több jogszabály együttes rendelkezése adja meg.

A jövedéki adó

A jövedéki adóra vonatkozó szabályozás éppen változik. A új, jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény számunkra releváns szakaszai 2017. április elsején lépnek hatályba. Ez a törvény határozza meg pontosan, hogy kinek kell jövedéki adót fizetnie.

A jogszabály rendelkezései értelmében annak kell jövedéki adót fizetnie, aki jövedéki kiskereskedelmi tevékenységet végez. Ezt a tevékenységet a törvény a következőképpen definiálja:

„a 67. § (1) bekezdés a) pontja szerinti termékkel a kereskedelemről szóló törvény, valamint a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermék kiskereskedelmi tevékenységről szóló törvény szerint folytatott kiskereskedelmi tevékenység;”

Mivel a gyógyszertárak dohányárut nem forgalmazhatnak, ezért ezt az esetet kizárhatjuk. De mi a helyzet a kereskedelmi törvény szerinti kiskereskedelmi tevékenységgel? Vonatkozik-e ez a kitétel a gyógyszertárakra?

A kereskedelmi törvény

A kiskereskedelmi tevékenységet a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény szabályozza. A törvény mindjárt az 1. §-ában felsorolja azokat a tevékenységeket, amikre nem terjed ki a hatálya:

„E törvény hatálya – a külön törvényben meghatározott egészségügyi szolgáltatás, a külön törvényben meghatározott fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenység, valamint a külön törvényben meghatározott dohánytermék-kiskereskedelmi engedélyköteles tevékenység és ehhez kapcsolódóan a külön törvényben meghatározott dohányboltban árusított egyéb termékek értékesítésére irányuló kereskedelmi tevékenység kivételével – a kereskedelmi tevékenység, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységek folytatásának, továbbá a termékek forgalmazásának alapvető követelményeire és ellenőrzésére terjed ki.”

Ami a mi szempontunkból lényeges, az az, hogy az egészségügyi szolgáltatás nem tartozik a kereskedelmi törvény hatálya alá. Ennek következtében minden olyan tevékenység, amit a gyógyszertár egészségügyi szolgáltatásként végez, mentesül a jövedéki adó fizetése alól.

Az egészségügyi szolgáltatás

Az nem kérdés, hogy a gyógyszertárak a gyógyszerek forgalmazását egészségügyi szolgáltatásként végzik, ez az egészségügyi törvény definíciójából világosan következik. De mi a helyzet az élelmiszerek, kozmetikumok és vegyi anyagok forgalmazásával?

A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (Gyftv.) szerint a közforgalmú gyógyszertár egy teljes körű közvetlen lakossági gyógyszerellátást biztosító egészségügyi intézmény.

Volt időszak, amikor a definíció része volt a kereskedelmi tevékenység is, azonban mára már csak egészségügyi intézményként hivatkozik a törvény a gyógyszertárra. Nem véletlen, hogy ez a módosítás megtörtént, mert ennek következtében minden olyan tevékenység, amit gyógyszertár végez, egészségügyi szolgáltatásnak minősül.

Így válik egészségügyi szolgáltatássá a gyógyszerek, tápszerek és gyógyászati segédeszközök forgalmazása mellett a kozmetikumok, az élelmiszerek és a vegyi anyagok forgalmazása is. A fent részletezett rendelkezések következtében pedig az egészségügyi szolgáltatás keretében eladott vegyi anyagok után jövedéki adót sem kell fizetni.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.