Mégegyszer a megrendelőlapokról…

Szerző: | 2015. ápr. 22. | Blogbejegyzés

A megrendelőlapok jogszabályi követelményeivel kapcsolatos blogposztunkat követően dr. Mezey Tünde gyógyszerész kolléganőnk két dologra hívta fel a figyelmünket. Mivel úgy gondoltuk, hogy ez másokat is érinthet, ezért egy újabb bejegyzés erejéig ismét visszatérünk ehhez a témához.

Az eredeti posztban nem érintettünk egy nagyon fontos kérdést, nevezetesen azt, hogy az állatorvosok hogyan rendelhetnek gyógyszert a rendelőjük számára. A 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet 2. § (1) bekezdésében határozza meg azt, hogy orvosi vényen és megrendelőlapon csak orvosok és fogorvosok rendelhetnek gyógyszereket. Mindezek alapján, az állatorvos megrendelőlapon gyógyszertárból állatgyógyászati készítményt nem szerezhet be.

Hogyan történik az állatorvos által felírható gyógyszerek rendelése és beszerzése? Először is nagyon fontos kérdés, hogy embergyógyászati készítményről vagy állatgyógyászati készítményről van-e szó. Embergyógyászati készítményeket állatgyógyászati célra csak állatorvosi vényen lehet rendelni. Ebben az esetben annyi a változás, hogy a vényfelírási szabályok és a szükséges alaki kellékek tekintetében az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet az irányadó. Mint azt fentebb már említettük állatorvos állatgyógyászati célra embergyógyászati készítményt orvosi megrendelőlapon nem rendelhet. Természetesen arra lehetőség van, hogy az állatorvos az állatgyógyászati készítményeket állatorvosi vényen és megrendelőlapon is rendeljen. Ennek feltételeit szintén az állatgyógyászati termékekről szóló rendelet írja elő.

A jogszabályi rendelkezések ismeretében adódik a kérdés, hogy hogyan tudja az állatorvos a rendelőjét, vagy vállalkozását egyszerűen nagyobb mennyiségű embergyógyászatban használatos készítménnyel ellátni? Erre jogszerűen egyetlen lehetősége van: a 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet 16. § (3) bekezdése szerint – amennyiben végzettségét hitelt érdemlően igazolni tudja – vényköteles gyógyszer legfeljebb harminc napra elegendő mennyiségben vény nélkül állatorvosnak is kiadható. Ebben az esetben a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadásának és nyilvántartásának szabályait kell megfelelően alkalmazni. A pénzügyi elszámolás érdekében a kiadott gyógyszerekről számlát is ki lehet állítani.

A másik dolog, amire a gyógyszerésznő felhívta a figyelmünket az, hogy előírt formanyomtatvány hiányában sok orvos nem rendelkezik megrendelőlappal. Ilyen esetekben jól jöhet, ha a gyógyszertárban már van előre kinyomtatott és bekészített példány, amit aztán azonnal az orvos kezébe lehet adni. Segítségképpen mi is készítettünk egy mintául szolgáló nyomtatványt, amit mindenki ízlésének és igényeinek megfelelően alakíthat. A dokumentum ide kattintva letölthető.

A kolléganőnek ezúton is köszönjük, hogy hozzászólásával segítette a munkánkat.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.