Új, a gyógyszerellátást is érintő jogszabályok jelentek meg

Szerző: | 2024. jún. 19. | Blogbejegyzés

A június 17-i héten két olyan jogszabály jelent meg, amelyek a gyógyszerellátás rendszerével kapcsolatban tartalmaznak új rendelkezéseket.

A Magyar Közlöny 65. száma tartalmazza az egyes gyógyszerészeti, szociális és egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 128/2024. (VI. 17.) kormányrendeletet, amely összesen 17 kormányrendeletben eszközöl változásokat. A gyógyszertárakat alapvetően technikai jellegű módosítások érintik.

A legjelentősebb változás, hogy módosult a gyógyszertárak létesítésének és működtetésének részletes szabályairól szóló 422/2016. (XII. 14.) kormányrendelet. Az új gyógyszertár létesítésére irányuló pályázati kiírásnak a módosítás révén már nem kell tartalmaznia az új gyógyszertár tekintetében a speciális elvárásokat, mivel a „vagyoni biztosíték összegét, a többletszolgáltatásokra vonatkozó elvárásokat” törölte a jogalkotó a releváns jogszabályhelyről (3. § (1) bekezdés d) pont).

Az említett rendelkezés 2024. június 18-tól hatályos.

A kormányrendelet tervezete május végén volt társadalmi egyeztetésen, a HGYSZ által megfogalmazott vélemény itt olvasható.

A Magyar Közlöny 66. számában jelent meg az állam működését érintő egyes törvények módosításáról szóló 2024. évi XXIX. törvény, melyet kivételes eljárásban tárgyalt és fogadott el az Országgyűlés. A gyógyszerellátással kapcsolatban egy jelentős módosítást tartalmaz a jogszabály: 2025 január 1-től azon méltányossági kérelmekről, melyek olyan gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, eljárások egyedi támogatására irányulnak, amelyek még nem kerültek befogadásra a társadalombiztosításba. Egy új szervezet, a Batthyány-Strattmann László Alapítvány dönt majd ezekben az ügyekben. A döntés szempontjait nem határozták meg, azokat a társadalmi és gazdasági felelősségvállalás keretében az alapítványra bízzák. A jövő évtől kezdve az alapítvány kezeli az erre a célra létrehozott előirányzatot is, amely jogosult lesz az 1%-os szja felajánlásokat is fogadni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fentiekben csupán rövid tájékoztatást adtunk a változásokról. A jogszabályoknak való teljes megfelelés érdekében javasoljuk az érintett rendelkezések alapos áttekintését.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.