Információtechnológiai robbanás előtt a gyógyszerellátás

Szerző: | 2015. okt. 15. | Blogbejegyzés

Már olyan régóta várjuk az elektronikus recept bevezetését Magyarországon, hogy nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben ténylegesen meg is valósulhat. A jelek szerint azonban sok évnyi várakozás után a fejlesztések hamarosan befejeződnek, és várhatóan nem ez lesz az egyetlen jelentős technikai jellegű változás, ami a gyógyszerellátás előtt áll. A következőkben azt próbáljuk meg röviden áttekinteni, hogy az elkövetkezendő években milyen további újításokra számíthatunk a gyógyszertárakban.

Az első jelentős fejlesztésre már nem is kell olyan sokat várnunk: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tervei szerint 2016 első negyedévében új ártámogatási elszámoló rendszert vezetnek be. A váltás hátterét az EKOP-2.3.7. számú európai uniós projekt biztosítja, melynek két fő célkitűzése van. Egyrészt az elmúlt években ennek segítségével újították meg az OEP belső informatikai rendszerét, másrészt pedig egy olyan új és egységes elszámoló rendszert alakítottak ki, amely már képes együttműködni az e-egészségügy moduljaival is. (A projekt hivatalos honlapja itt érhető el.)

A gyógyszerészek szempontjából a legfontosabb változás talán az lesz, hogy végleg búcsút mondhatunk a VirEP-nek és a GPRS modemeknek. Biztosan sokan emlékeznek arra, hogy anno milyen nehézségekkel járt ennek a rendszernek a telepítése és kiépítése. Számtalan gyógyszertárban árgus szemekkel figyelték a jelerősség-mérőket, és húzogatták a meghosszabbított antennákat az ablakba, hogy végre létrejöjjön a megfelelő kapcsolat. Már akkor sokan feltették a kérdést magukban: miért kell egy külön eszköz erre, és miért nem használhatjuk a saját internet kapcsolatunkat?

floppy_erecept

A 2006-ban bevezetett eszközök mára egyértelműen idejétmúlttá váltak, azonban a gyógyszertárak számára előnyös volt, hogy ezek beszerzési és üzemeltetési költségét nem nekik kellett finanszírozniuk, hanem az OEP gondoskodott róla. Szintén az OEP feladata volt megoldani azt, hogy a GPRS modem minden közforgalmú és fiókgyógyszertárban működjön. Az új elszámoló rendszerhez azonban már szélessávú internet kapcsolat szükséges, amit a gyógyszertár tulajdonosának kell majd biztosítania. Ez elsősorban azokban a kis vidéki településeken működő gyógyszertárakban okozhat gondot, ahol technikai vagy gazdasági akadálya van az internetkapcsolat kialakításának.

Azért is fontos mielőbb kialakítani a megbízhatóan stabil és szélessávú internetkapcsolatot, mert az új elszámoló rendszer bevezetését követően érkezik az eRecept. Ahogy azt már korábban is írtuk, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ felügyeli azokat a TIOP projekteket, melyek során megvalósulnak majd az e-egészségügy különböző rendszerei.

A tervek szerint az infrastruktúra kialakítása, és a különböző modulok elkészítése még az idén befejeződik, ezt követően indulhat a teszt-időszak. Az e-egészségügy különböző funkcióit nem egyszerre, és nem kötelező jelleggel vezetik be az egészségügyi szolgáltatóknál. Általában először egy szűk körben, egy ún. pilot projekt keretében tesztelik a rendszert néhány önként jelentkező szolgáltatónál, majd, ha minden rendben működik, önkéntes csatlakozási lehetőséget biztosítanak a programhoz. Ennek a szakasznak a lezárultával azonban már minden gyógyszertárnak kötelező lesz csatlakoznia az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térhez.

A tervek szerint az eRecept modul pilot projektje 2016 közepén kezdődik majd, és az önkéntes csatlakozási időszak jövő év december végéig tartana. 2017. január elsejétől pedig minden gyógyszertárban működik majd az a rendszer, mely képes lesz az elektronikus vények fogadására és kezelésére.

Az elszámoló rendszer megújítását és az elektronikus vények bevezetését egy hasonlóan komoly fejlesztés követi majd, az egyedi gyógyszer azonosító rendszer kiépítése. A rendszer működésének részletes szabályait előíró jogszabály várhatóan még az idén megjelenik, ezt követően pedig három év áll rendelkezésre annak gyakorlatba való átültetésére.

Az Európai Gyógyszerazonosító Rendszer (EMVS) felállítása és működtetése egy rendkívül bonyolult és költséges feladat lesz, hiszen több ország különböző rendszerei között kell majd úgy megteremteni a kapcsolatot, hogy az adatok gyorsan és pontosan eljussanak a megfelelő helyre. A 2018-as határidő még messzinek tűnik, azonban a felkészülést még időben el kell kezdeni. Németországban idén már le is fektették az alapokat a rendszer elindításához: a nemzeti adatbázist sikeresen összekapcsolták az egységes európai adatbázissal.

A rendszer kiépítéséhez és fenntartásához szükséges költségek nagy részét ugyan a gyógyszergyártók állják majd, azonban a gyógyszertári alkalmazáshoz szükséges feltételek megteremtése a gyógyszertárak működtetőit terheli. Egyelőre még nem lehet pontosan megjósolni, hogy pontosan milyen költségek várhatóak, de az biztos, hogy a gyógyszertári elszámoló rendszereket mindenképpen fejleszteni kell majd. Emellett a jelenlegi vonalkód leolvasók helyett kétdimenziós kód leolvasására alkalmas készülékeket kell majd beszerezni.

Mint az a fentiekből is kiderül, az elkövetkezendő időszakban egymástól függetlenül több olyan jelentős információtechnológiai fejlesztés várható a gyógyszerellátás területén, amelyre igen régóta nem volt példa. Ez főleg annak fényében meglepő, hogy korábban milyen lassan mentek végbe változások ezen a területen. Gondoljunk csak arra, hogy mennyi ideig vártak a gyógyszerészek az internet korában, hogy a TB-elszámolást végre ne floppy lemezen keljen beküldeni az OEP-nek!

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.