A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének állásfoglalása az internetes gyógyszerforgalmazásról

Szerző: | 2021. okt. 19. | Állásfoglalások

Az internetes gyógyszerforgalmazás az elmúlt években a lakossági gyógyszerellátás szerves részévé vált. Egyre több gyógyszertár dönt úgy, hogy a növekvő fogyasztói és betegigényeket kielégítve az online térben is nyújt szolgáltatásokat, a jelenlegi jogszabályi rendelkezések teljes körű betartása mellett. Az internetes kereskedelem és gyógyszerforgalmazás jelentősége a koronavírus-járvány ideje alatt még inkább felértékelődött, mivel a karanténszabályok betartását és a fertőzésveszély csökkentését nagymértékben segítették azok a szolgáltatások, melyeknek köszönhetően a legfontosabb fogyasztási cikkeket és a gyógyszereket a lakosság részére házhoz lehetett szállítani.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara a közelmúltban kiadott állásfoglalásában ezt a betegközpontú, innovatív és egyre nagyobb jelentőségű szolgáltatást szeretné korlátozni, valamint a szabályozás megújításáig ellehetetlenítené az internetes gyógyszerforgalmazást. Az online szolgáltatások területén az elmúlt években tapasztalt robbanásszerű fejlődés visszafordítása jelentős károkat okozna nem csak a gyógyszertáraknak, hanem a betegek és a lakosság számára is. Szövetségünk véleménye szerint a gyógyszertárak online jelenlétét és szolgáltatásait nem korlátozni kellene, hanem megfelelő szabályozás mellett elősegíteni a fejlődését.

Szövetségünk álláspontja az, hogy a gyógyszertáraktól nem szabad elvenni azt a lehetőséget, hogy az internetes gyógyszerforgalmazással, a házhozszállítással és a csomagküldéssel kielégíthessék a betegek valós igényeit. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenlegi szabályozás nem felel meg a kor követelményeinek, ezért úgy véljük, hogy idővel szükség lesz a rendelkezések áttekintésére és modernizálására. Olyan szabályozásra van szükség, amely figyelembe veszi a lakosság igényeit és érdekeit, ugyanakkor garanciát nyújt a gyógyszertárak számára úgy, hogy teret ad a fejlődésnek és az innovációnak.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének állásfoglalását az internetes gyógyszerforgalmazásról teljes terjedelemben innen lehet letölteni.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.