Hatósági tapasztalatok a gyógyszertárak idén tavaszi nyitvatartásával kapcsolatban

Szerző: | 2020. nov. 18. | Blogbejegyzés

Nemrégiben jelent meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kiadásában a Gyógyszereink folyóirat legújabb száma. A kiadványban számos érdekes cikket lehet olvasni arról, hogy hogyan hatott a koronavírus-járvány a gyógyszerészeti hatóság működésére. A közforgalmú gyógyszerellátás szempontjából dr. El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerész úr cikkére szeretnénk felhívni a figyelmet, melyben a gyógyszertárak nyitvatartásával kapcsolatos tapasztalatokat osztja meg.

Jogszabályi háttér

A hatósági tapasztalatok bemutatása előtt dr. El Koulali Zakariás részletezi azokat a jogszabályi rendelkezéseket, melyeket az OGYÉI-nek figyelembe kell vennie az ügyintézés során. Ezekről a közelmúltban mi is összeállítottunk egy blogbejegyzést, de az alábbiaknak röviden összefoglaljuk a tudnivalókat. 

A Gyógyszergazdaságossági törvény alapján a gyógyszertáraknak több lehetőségük is van a szolgálati rendjük módosítására, illetve a zárva tartásra, ha valamilyen okból erre szükség lenne. A rövidebb ideig tartó változásokat elegendő bejelenteni a hatóság felé, a hosszabb időtartamú bezárásokhoz azonban már kérelmet kell benyújtani.

Az egy települést egyedül ellátó gyógyszertáraknak nagy segítséget jelent, hogy naptári évente 10 napon egyszerű bejelentés alapján eltérhetnek a szolgálati rendjüktől. Ezen kívül minden gyógyszertárnak lehetősége van arra, hogy a működését naptári évente 21 napra felfüggessze. Ezt a zárva tartást szintén elegendő bejelenteni a Tisztifőgyógyszerészeti Főosztálynak.

Ha a Gyógyszergazdaságossági törvényben meghatározott napok elfogytak vagy nem akarja őket idő előtt elhasználni a gyógyszertár, akkor a működési engedély módosításával lehet hosszabb ideig változtatni a szolgálati renden. Ezt természetesen már kérelmezni kell, és 30 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat kell érte fizetni.

Amennyiben a szolgálati rend rövidítése nem jöhet szóba, és hosszabb időre kell bezárni a gyógyszertárat a járványügyi intézkedések miatt, akkor a gyógyszertár kérelmére a hatóság legfeljebb egy évre felfüggesztheti a működtetést. Ebben az esetben a vis maior helyzetre hivatkozva engedélyezheti a tisztifőgyógyszerész a gyógyszertár zárva tartását.

Ahogy láthatjuk a Gyógyszergazdaságossági törvény több eszközt is ad a gyógyszertárvezetők kezébe, hogy alkalmazkodni tudjanak a felmerülő kihívásokhoz. Az országos tisztifőgyógyszerész úr a cikkében ezeken kívül még három fontos dologra hívja fel a figyelmet.

Az első, hogy vis maior helyzetre való hivatkozással azok a gyógyszertárak is bezárhatnak átmenetileg, melyek a létesítési és működési engedélyüket országos pályázat alapján szerezték meg és a vállalt szolgálatatásaik időtartama még nem járt le.

A második fontos szempont a nyitvatartással kapcsolatban, hogy a Gyógyszergazdaságossági törvény értelmében a közforgalmú gyógyszertáraknak a fiókgyógyszertárral együtt legalább heti 30 órában elérhetőnek kell lenniük a lakosság számára.

A harmadik pedig az, hogy a hatóságnak minden esetben vizsgálnia kell, hogy adott-e minden feltétel a gyógyszertár megfelelő működéséhez. Amennyiben nem teljesülnek az előírt feltételek, úgy az is előfordulhat, hogy az egészségügyi államigazgatási szervnek kell felfüggesztenie a gyógyszertár működését.

Hatósági tapasztalatok

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenésének kezdeti szakaszában a fertőzésveszély csökkentése érdekében meg kellett oldani a kisgyermekes és a 65 év feletti kollégák helyettesítését. Az egyébként is munkaerőhiánnyal sújtott ágazatra ez újabb terhet rótt a járvány első hullámának ideje alatt. Erre a kihívásra a gyógyszertárvezetők a nyitvatartási idők csökkentésévél válaszoltak.

A gyógyszerészeti hatóság adataiból egyértelműen látszik, hogy első körben sokan csak ideiglenesen csökkentették a nyitvatartási időt, azonban ez csak ideiglenes megoldást jelentett. A törvény által biztosított napok leteltével a gyógyszertárvezetőknek meg kellett kérniük a működési engedélyek módosítását is.

Az országos tisztifőgyógyszerész úr tájékoztatása alapján a gyógyszertárak a szolgálati rendjüket kétféleképpen módosították: ideiglenesen egy megadott határnappal vagy a veszélyhelyzet megszűnéséig, illetve határnap megadása nélkül, véglegesen.

Az első lehetőség előnye, hogy a határnap vagy a veszélyhelyzet megszűnésével a működési rend minden további intézkedés nélkül, automatikusan visszaállt az eredetire. Az utóbbi esetben azonban a gyógyszertár a veszélyhelyzet elmúltával csak egy újabb működési engedély módosítással térhetett vissza a megszokott szolgálati rendjéhez.

A nyitvatartási idő csökkentése mellett sajnos az is előfordult, hogy egyes gyógyszertáraknak teljesen be kellett zárniuk. A hatóság adatai szerint összesen 20 egység kényszerült arra, hogy a működésének felfüggesztését kérelmezze. Ezek túlnyomó többsége egy települést egyedül ellátó közforgalmú és fiókgyógyszertárak voltak.

Összességében elmondhatjuk, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet nem hagy elegendő mozgásteret a gyógyszertáraknak ahhoz, hogy könnyen és gyorsan tudjanak reagálni a koronavírus-járvány okozta kihívásokra. A hatósági statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy hosszabb távon csak a működési engedély módosításával tudnak módosítani a szolgálati rendjükön a gyógyszertárak. Ez drága és időigényes folyamat, mely egyúttal a hatósági munkát is jelentősen megnöveli.

Mindezek alapján Szövetségünk javaslatot nyújtott be dr. Horváth Ildikónak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkárának. Ebben azt kértük, hogy teremtsék meg a jogszabályi feltételeit annak, hogy a gyógyszertárak a járványhelyzet ideje alatt bejelentés alapján könnyen, gyorsan és egyszerűen tudják változtatni a nyitvatartásukat. Sajnos ebben az ügyben semmilyen változás nem történt az elmúlt időszakban.

Nagyra értékeljük, hogy az OGYÉI a járványhelyzetben megnövekedett feladati mellett is időt és energiát fordított arra, hogy tájékoztatást adjon a járványhelyzetben megváltozott működési rendjéről. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy dr. El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerész úr cikke mellett tanulmányozza át a Gyógyszereinkben megjelent többi beszámolót is. Biztosak vagyunk benne, hogy a járvány második hullámának végével hasonlóan magas színvonalú és információkban gazdag írásokban mutatja majd be a gyógyszerészeti hatóság az azóta gyűjtött tapasztalatait.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.