Mi történt a jogalkotás terén az elmúlt fél évben?

Szerző: | 2015. júl. 17. | Blogbejegyzés

Az év első felének végéhez érkeztünk. Az Országgyűlés befejezte a hosszúra nyúlt tavaszi ülésszakot és hamarosan az egészségügy kormányzat is szabadságra megy. Ebben a rövid, de nyugodt időszakban érdemes áttekinteni, hogy milyen jelentős események történtek a gyógyszerellátással kapcsolatos jogalkotás terén az elmúlt 6 hónapban.

Január elején jelent meg a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Egészségügyi Ágazati Stratégia, melyben összefoglalták a következő évek jelentősebb egészségügyi célkitűzéseit és feladatait. Ezek között azonban nem szerepeltek a gyógyszerellátás olyan fontos problémái, mint például a gyógyszertári ügyeleti rendszer, a vidéki gyógyszertárak működési problémái, vagy a gyógyszerészi generációváltás. (Blogbejegyzésünket itt olvashatja.)

orszaggyules-parlament

Szintén január elején jelent meg az az egészségügyi salátarendelet is, amely alapján számos gyógyszerellátásra vonatkozó rendelet módosult. Többek között bővült a gyógyszertárakban forgalmazható termékek köre, valamint  meghatározták azokat a feltételeket, amelyek alapján vissza kell vennie a gyógyszereket a gyógyszertáraknak. (A rendelettel kapcsolatos részletes írásunkat itt találja.)

Jelentős esemény volt, hogy átalakult az egészségügyi háttérintézmények rendszere. A gyógyszerészetet leginkább érintő változás, hogy tavasszal létrejött az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, mely a gyártástól egészen a forgalmazásig felügyeli a gyógyszerellátás rendszerét. Ezzel kapcsolatosan átalakult a tisztifőgyógyszerészi rendszer is, erről szóló írásunkat itt találja.

Az Országgyűlés júniusban elfogadta az egészségügyi salátatörvényt, mely több ponton is módosította a gyógyszergazdaságossági törvényt. Változtak többek között a fiókgyógyszertárra vonatkozó rendelkezések, és a településrész definiálására is sor került. Fél év után ismét módosultak a személyi jog visszavonására vonatkozó rendelkezések, valamint bevezették az engedélyezés előtti gyógyszeralkalmazás szabályait. A törvény alapján 2025-től új feltétele lesz a gyógyszertárak vezetésének is. A gyógyászati segédeszközök forgalmazását illetően is jelentősen módosult a törvény: 2016 januárjától a forgalmazó csak a forgalomba hozótól szerezheti be a támogatott gyógyászati segédeszközöket. (Összefoglaló anyag itt található. A salátatörvényről több blogbejegyzést is írtunk: a gyógyászati segédeszközökről, a településrészekről és a szakképesítésekről, a személyi joggal kapcsolatos változásokról, a kézi- és intézeti gyógyszertárak alapításáról, valamint az engedélyezés előtti gyógyszerek alkalmazhatóságáról)

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.